Därför gick båten på grund vid Harstena

Problem med att få ner storseglet låg bakom olyckan där den 14 meter långa segelbåten Alfhild sjönk i lördags kväll. Det har den 48-årige pappan på båten nu berättat för polisen. I olyckan omkom journalisten och prästen Bodhi Bjerregaard, 50, från Ystad.- Allt gick snett för dem, säger Lars Rydberg på polisen i Norrköping.

7 december 2011 17:30

Pappan har nu kunnat berätta för polisen vad som hände den ödesdigra lördagskvällen några sjömil sydost om Harstena i den östgötska skärgården. Den mycket sjödugliga båten, en colin archer, gick vid tillfället för segel. Enligt pappan hade familjen redan tidigare bestämt sig för att gå in till Arkösund för nattvila. Men de kom aldrig dit.

- Han säger att de under kvällen fick problem med riggen. Det var orsaken till att de hamnade i området och gick på grund, säger Lars Rydberg.

Pappan har berättat att man först fick problem med bommen som slagit ut och inte gick att få tillbaka. Han fick kämpa länge och lyckades till slut och under stor kraftansträngning få kontroll över bommen igen, men samtidigt gick det inte att få ner storseglet på den tvåmastade båten.

- Efter jobbet med bommen var han tvungen att lägga sig och vila, säger Lars Rydberg.

Gick på två grund

I det skedet fick Bodhi Bjerregaard ta över på däck. I den hårda sjön och med segelproblemen ska hon då ha tagit beslutet att försöka söka sig inomskärs för att komma till lugnare vatten. Oturligt nog hamnade båten då mitt i det förrädiska området sydost om Harstena. Båten gick nu först på ett grund som gjorde att man tappade styrförmågan. Strax efter gick båten på nästa grund som också slog hål i skrovet.

Larmet till sjöräddningen kom in exakt 21.00 och tidigare har sjöräddaren Jim Karlsson berättat för Folkbladet att han tror att den första personen i vattnet räddades ca 22.00. Ett problem var ju att båtens verkliga position inte var den som hade angivits i larmsamtalet. Polisen har inte frågat pappan om orsaken till detta, men en möjlighet är att personerna ombord larmade sjöräddningen när båten gick på det första grundet och då angav den positionen. Sedan har båten drivit och slagits sönder på en annan position.

- Alla tre ombord var mycket sjövana personer. De var vana vid nattsegling och även vana vid hårdare väder än det som rådde i lördags, säger Lars Rydberg.

Känd personlighet

Familjen ska ha använt båten som sin bostad, och det var också orsaken till att den nu skulle flyttas till Roslagen där Bodhi Bjerregaard skulle tillträda en ny tjänst som komminister i Blidö församling. Bodhi Bjerregaard var en känd personlighet i Ystad med omnejd. Hon var verksam som journalist på Ystads Allehanda under 20 år innan hon för några år sedan omskolade sig till präst.

Lars Rydberg säger att pappan och Bodhi Bjerregaard båda hade överlevnadsdräkter på sig. Det ska däremot den 17-åriga dottern ombord inte ha haft. Trots detta omkom alltså Bodhi Bjerregaard medan pappan och dottern överlevde. För dottern var dock läget mycket kritiskt. När hon drogs upp ur vattnet var hennes kroppstemperatur 23 grader och hon hade hjärtstillestånd. Vattentemperaturen i området är nu ca 3.5 grader.

På tisdagen flyttades pappan från Vrinnevisjukhuset till sin dotter på Nyköpings lasarett. Familjen har ytterligare två barn som inte var med på båten.

Båttypen, colin archer, anses som mycket sjöduglig och har tidigare ofta använts som räddningsbåt i Norge.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!