När jag fick se Abbas hemliga krogshow

När Abba-medlemmen Björn Ulvaeus dök upp på Villa Fridhem i lördags, var det många i publiken som såg lite drömmande ut. Säkert hade man lite till mans gamla Abba-minnen som ploppade upp i tankarna.

25 maj 2009 03:00

 

Själv kom jag att tänka på den enda gången jag såg Björn och övriga Abba spela live, på en hemlig krogshow i Norrköping.

 

 

★ ★ ★

 

Det var en kväll år 1977, som jag och kompisen Ingemar var på Palace i Norrköping. Plötsligt kommer kocken, Ingemars kompis, ut från köket och viskar till oss att vi ska skynda oss iväg till Paradisets dansställe vid Nya torget.

 

- Men vi har ju nyss kommit hit, svarade Ingemar.

 

- Ja, men jag har hört ett rykte att ABBA ska komma dit och göra en hemlig uppspelning ikväll och det får ni bara inte missa.

 

Så vi sprang bort till "Diset" och efter bara en stund avbryter dansorkestern sin spelning och meddelar att det nu skulle komma ett oannonserat inslag, i form av en show med - Abba.

 

Det var inte förrän då, som vi verkligen trodde att kockens rykte var sant. Och plötsligt stod alla fyra Abba-medlemmarna framför oss på scenen och körde igenom delar av den show de just skulle åka ut på världsturné med. Närmast till Australien.

 

Efteråt fick vi höra att de helt enkelt ville testa en del av showen på en levande publik, före den kommande världsturnén.

 

Så här efteråt känns det som en osannolik dröm, att jag och Ingemar tillsammans med en danspublik, fick uppleva stora Abba i en liten danslokal vid Nya torget...

 

 

★ ★ ★

 

Något musikframträdande, vare sig offentligt eller hemligt, gjorde dock inte Björn Ulvaeus i lördags på Fridhem. Men Abba-musik hördes under arrangemanget, både av sångerskan Åsa Sjöberg, som lät "Fernando" ljuda ut över Fridhemsparken. Och inne i huset underhöll frilansmusikern Jennie Åbrink med sin harpa och framförde bland annat Kristina från Duvemåla.

 

Så nog gick Fridhems 100-årsjubileum i Abbas tecken en hel del. Något som den stora publiken förmodligen inte hade något emot.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!