Enligt SVT:s valnattsresultat tappar Kvartetten mark. Enligt det preliminära resultatet backar S med 3,8 procent till 30,2, likaså L med 1 procent till 5,6. Samtidigt ökar KD med 1,5 procent till 5,4 och C med 1,3 procent till 5,7. Detta ger Kvartetten 46,9 procent.

På måndagsförmiddagen samlades bland annat Lars Stjernkvist (S) Eva-Britt Sjöberg (KD), Karin Jonsson (C) och Reidar Svedahl (L) för att diskutera framtiden.

– Vi är inne på att styra i minoritet. Vi har tappat ett par mandat, men inte kollapsat fullständigt. Vi gjorde ett hyggligt val i Norrköping, säger Karin Jonsson (C), vars parti alltså är ett av två i Kvartetten som gick framåt i valet.

Artikelbild

– Det var skojigt! Vi har haft en ”Annie Lööfeffekt” även i Norrköping som slagit igenom. Många tycker att det fungerat bra för oss i Kvartetten, och att vi har gjort ett bra jobb ihop.

Att samarbeta med exempelvis Miljöpartiet, som backade till 3,4 procent, och därmed komma över 50 procent, vill inte Karin Jonsson spekulera i. Men:

– Vi får diskutera lite. Man ska ju inte vara för många partier heller. Det viktiga är att vi har majoritet i nämnderna.

Att gå tillbaka till den ”heliga” Alliansen med Moderaterna, spår hon inte som särskilt troligt:

Artikelbild

| Här vill Kvartetten vara kvar.

– Det blocket blir ju ännu mindre än Kvartetten, så då blir det en ännu svagare regering.

Lars Stjernkvist (S) menar att Kvartetten, trots tappet, är den största möjliga regeringsbildaren i Norrköping. Därför vill man fortsätta styra.

Artikelbild

| Glatt gäng som trivs ihop.

– Vi är beredda att fortsätta ta ansvar. Visst, vi tappar, men är fortfarande större än andra möjliga alternativ. Skulle det bildas en annan majoritet måste SD och V gå samman, och det är inte troligt, säger han.

Men det blir ändå en skillnad att styra om ni inte har mer än 50 procent?

– I stort sett i alla frågor den senaste mandatperioden har vi haft stöd av MP, kompromissat och tagit till oss av förslag från andra partier. Det är inget självändamål att Kvartetten ska bestämma ensamma. Vi har haft bredare stöd än Kvartettens stöd, så vi ser egentligen inte att det här valresultatet förändrar något, säger Lars Stjernkvist.

Just Miljöpartiet aviserar annars att man gärna ingår i styret i Norrköping – vore inte det ett säkert alternativ för att ha majoritet?

– Vi ser inte att majoriteten nödvändigtvis måste bli starkare av att man tillför ytterligare ett parti – politik handlar inte bara om matematik utan också om att man vill saker gemensamt, säger Lars Stjernkvist.

S tappade nästan fyra procent av rösterna i Norrköping och parallellt med att Lars Stjernkvist ska ta ansvar för budget och ostlänksförhandlingar som ligger i pipeline, kommer han och partiet även börja analysera varför man tappar röster.

– Det finns en kritik mot den sittande majoriteten i vissa ytterområden och delar av innerstan. Vi måste fundera på vad den står för och analysera det. Handlar det om ökade klyftor mellan rik och fattig, stad och landsbygd? Eller invandring? Jag vet att invandring spelar in; Jag har själv mött Norrköpingsbor som är oroliga, säger Lars Stjernkvist och fortsätter:

– När man tappar röster så måste man naturligtvis vara självkritisk och fråga sig varför. Man måste också vara beredd på att vara ännu mer öppen mot andra partier.

KD gick framåt och slutade på 5,4 procent. Och medan Karin Jonsson pratar om en "Annie Lööf-effekt", talar Eva-Britt Sjöberg om en "Ebba Busch Thor-effekt".

– Hon har varit helt fantastik!, säger hon.

Kommunvalet har hon dock sett som en "egen" match, här har ju partiet styrt medan man varit i opposition på riksplanet, vilket oftast ger olika förutsättningar.

– Att vara en ansvarstagande majoritet har sina utmaningar. Men vi har gjort ett bra jobb och fattat beslut och backat när det behövts, säger Eva-Britt Sjöberg.

Folkbladet har sökt Reidar Svedahl (L) för en kommentar om valresultatet, utan framgång.