De nya i Landsbygdspartiet om sina visioner

De fyra SD-avhopparna som gått till Landsbygdspartiet presenterar fem punkter som de ska jobba med den här mandatperioden.

Jan Petersson, Anette Kemgren, partiledare Stefan Torssell, Sandra Karlsson och Robert Cederlund, alla från Landsbygdspartiet.

Jan Petersson, Anette Kemgren, partiledare Stefan Torssell, Sandra Karlsson och Robert Cederlund, alla från Landsbygdspartiet.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-09-18 18:30

Närproducerat i skola och vård, bibehålla landsbygdens äldreboenden, strategier mot missbruk i skolan, lokalt efterfrågade utbildningar och gratis frukt till skolbarn.

Det är fokusfrågor för Sandra Karlsson, Robert Cederlund, Anette Kemgren och Jan Petersson som nu alla räknas som politiska vildar, utan partibeteckning, i kommunfullmäktige men som ändå skriver att "vi som nu representerar LPo i Norrköpings kommunfullmäktige hoppas på att kunna få genomslag för dessa förslag" då förslagen inte är bundna till traditionella höger- eller vänsterblock utan är "pragmatiska" och billiga förslag.

Robert Cederlund vill släppa in fler lokala producenter än i dag, vilket skapar jobb och högkvalitativa livsmedel.

– Vi anser det vara av stor vikt att bibehålla landsbygdens äldreboenden. Man ska kunna bli gammal i sin egen hembygd, och få ett boende där man är uppväxt och känner sig trygg, säger Sandra Karlsson.

Hon talar om att undvika en flyttkarusell, och att även om det behövs fler LSS-platser ska det inte drabba demensboenden på landsbygden, så de måste flytta, med anspelning på Villa Sjöängen.

– Vi vill att kommunen ska göra en inventering av redan befintliga lokaler som finns på landsbygden som idag står tomma och undersöka vilka möjligheter det finns att göra småskaliga naturnära boenden.

Sandra Karlsson vill också öka kompetensen hos skolpersonal om datorspelsmissbruk och att alla skolbarn ska få gratis frukt, genom samarbete med närboende och lokala producenter, som får till exempel äpplen över.

– Frukt på rasten ska inte vara en klassfråga.

Robert Cederlund slog ett slag för att täcka lokala bristyrken, som köttstyckare, efterfrågade hos lokala småskaliga köttproducenter, genom yrkesutbildningar där det kan vara ett färre antal elever.

Cederlund säger att han och de tre andra nu kan driva de landsbygdsfrågor de gick till val på. Om sitt forna parti SD säger han att de bara driver en enda fråga i kommunfullmäktige och det är en riksfråga som inte hör hemma där.

– Det här är en förstärkning för LPo, säger LPo:s partiledare Stefan Torssell.

Den 17 oktober ska det hållas ett bildandemöte för en lokalavdelning för LPo. Torssell, som noterar att inget hänt på den fronten på ett par år, säger att han erbjudit Åke Karlsson, Krokek, ledarstaven, men att han sagt nej, att han tagit en timeout och ska satsa på EU-frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!