Det var under ett möte påi förra veckan som styrelsen för de vårdanställda medlemmarna fattade beslutet: att kräva hela förbundsstyrelsens avgång. Och det med omedelbar verkan.

– De signaler vi fått från våra medlemmar är att hela förbundsstyrelsen måste avgå för att reparera det här skadade förtroendet, säger Kristina Fingal Karlsson, styrelseordförande för de vårdanställdas sektion till radio Östergötland.

Hon beskriver vidare hur medlemmar hört av sig och varit ledsna och besvikna.

– Förtroendet för den högsta ledningen är...inte mycket kan jag säga. Vi ser hela förbundsstyrelsen som ansvariga för det som hänt, säger hon till radio Östergötland.

Detta betyder att medlemmarna även kräver Kommunal Öst:s ordförande Maj Karlssons avgång.

Hon har tidigare i veckan sagt att det just nu känns oerhört tungt men att det är viktigt att det som brustit nu måste åtgärdas.

Bara timmar efter att Maj Karlsson kommit hem från det dagslånga möte som hölls i Stockholm i onsdags, meddelade Kommunals ordförande Annelie Nordström att hon avgår.

– Det är 10 000 medlemmar som har lämnat Kommunal, det är en viktig signal om att mitt övergripande ansvar behöver omprövas, sade hon i Aktuellt i SVT på onsdagskvällen.

Läs också:Annelie Nordström avgår i maj.

Innan det beslutet kom sade Kristina Fingal Karlsson till radio Östergötland att detta krav redan framförts från de medlemmar hon företräder, och att de som valt att lämna Kommunal i det fallet skulle kunna tänka sig att ompröva sitt beslut.

– Vi hoppas det!

Men om förtroendet återvinns i och med detta avhopp, är hon osäker på.

Läs också:Annelie Nordström rädd för kassören.

Kravet på hela förbundsstyrelsens avgång från de vårdanställdas sektion inom Kommunal Öst är inte det första i landet. I tisdags tog Kommunal Norrbottens avdelningsstyrelse beslutet om att kräva att Kommunals förbundsstyrelse ställer sina platser till förfogande. Tidigare har även Kommunals sektion i mellersta Norrland krävt att Annelie Nordström avgår. Och fler kan tänka sig ett avgångskrav:

– Vi hade alla sektionsordförandena inne här i går. Vi var överens om att de inte ska bestämma det här utan att prata med medlemmarna, och det tar tid. Vi behöver den här veckan på oss, har Eva Kärrman, ordförande i Kommunal väst med 48 000 medlemmar, tidigare sagt till TT.