Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Säger nej till byggplanerna

Riksbyggen får inte ta bort gravarna vid gamla fängelset för att bygga bostäder. Det slår nu kammarrätten fast. "Att ta bort gravarna skulle medföra oåterkalleliga skador på kulturmiljön", säger kammarrättsrådet Anders Poulsen.

Riksbyggen vill ta bort gravar vid gamla fängelset för att bygga lägenheter, men får nej av kammarrätten.

Riksbyggen vill ta bort gravar vid gamla fängelset för att bygga lägenheter, men får nej av kammarrätten.

Foto: Magnus Andersson

NORRKÖPING2019-04-30 15:00

Riksbyggen har tidigare aviserat att de vill bygga 300 lägenheter vid gamla fängelset i Norrköping.

Norrköpings kommun har också varit positiv till att bygga lägenheter på platsen.

Men projektet har dragit ut på tiden.

Anledningen är de gravar som finns på området.

Förr i tiden låg ett av landets tre Kronospinnhus där, en arbetsanstalt för kvinnor, och i anslutning till det två begravningsplatser för de kvinnor och barn som var intagna där.

Den äldsta gravplatsen är från slutet av 1700-talet.

– Begravningsplatsen tillsammans med Kronospinnhuset bildar en kulturhistorisk miljö som visar hur utsatta kvinnor och barn tidigare behandlades, säger kammarrättsrådet Anders Poulsen i ett pressmeddelande.

Riksbyggen har ansökt om tillstånd att ta bort gravarna för att bygga bostäder, men fick först nej av länsstyrelsen. Ärendet gick sedan vidare till förvaltningsrätten som också sa nej till att ta bort gravarna.

Nu har ärendet prövats i kammarrätten och även där får Riksbyggen nej.

Kammarrätten har, efter att ha hört Riksantikvarieämbetet, kommit fram till att intresset för att bevara gravarna väger tyngre än intresset att bygga bostäder på platsen.

–  Den kulturhistoriska miljön som gravarna återfinns i är helt unik i Sverige och har ett mycket högt kulturhistoriskt värde. Att ta bort gravarna skulle medföra oåterkalleliga skador på kulturmiljön, säger Anders Poulsen.

Domen kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om