Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Känns verkligen superkul"

Har du drömt om att hoppa mellan hustak, göra volter eller kasta dig ut från flera meter höga hinder? Grattis. Nu har nämligen Norrköping fått sin egen parkourpark.

De högsta hindren i parken är flera meter höga.

De högsta hindren i parken är flera meter höga.

Foto: Henrik Jonsson

NORRKÖPING2019-05-31 15:00

Det händer grejer i Himmelstalund.

I helgen invigs den nya friidrottsarenan och snart är det även dags att inviga den nya parkourparken som Norrköpings kommun har investerat i.

Parkourparken ligger mellan Stallet och riksvägen, just intill skateboardparken, och har en hög del för avancerade utövare och en låg del för de som inte har så mycket erfarenhet.

Det är en så kallad ”raildel” med stänger som utövarna kan slunga sig mellan och glida på och en betongdel med olika block som det går att klättra på och hoppa ifrån.

– Vi har försökt få till den här i väldigt många år, så känns verkligen superkul att den är klar nu, säger Jonas Gründer, ansvarig för parkourverksamheten i Norrköpings gymnastikförening.

Han har själv varit med och ritat parken och är nöjd med resultatet.

– Jag har varit och känt på den lite och den är lovande. Det är viktigt att parken har variationer och erbjuder något för både avancerade och nya utövare. Det får inte bli för svårt för de som är nya, men det tycker jag att vi har lyckats bra med, säger han.

Jonas har sysslat med parkour ända sedan han var liten efter att ha blivit inspirerat av sin fyra år äldre bror.

– Han visade mig lite, sedan blev det att man började hoppa över bord och bänkar och så i skolan, sen tog det fart och man började se på Youtube vad det handlade om och jag tyckte det var intressant.

Vad var det framför allt som lockade dig?

– Känslan av att vara fri. Man kan röra sig på ett fritt sätt. Det finns inga regler som säger att man måste röra sig på ett visst sätt utan man kan välja sin egen väg. Det är inga måsten.

Parkour eller freerunning som det också kallas är en träningsform som började utövas aktivt på 1980-talet i en förort i Paris.

Träningsformen har inspirerats av olika typer av träning och filosofier och blivit allt mer populär.

Norrköpings gymnastikförening har sju olika grupper i veckan som tränar och många barn som står på kö för att få vara med.

– Barnen verkar tycka att det här är jättekul.

Den nya parkourparken är öppen för alla. Där kan vem som helst testa på att hoppa mellan betongblocken eller glida på stängerna.

Vad ska man tänka på som nybörjare?

– Börja på de låga delarna och var säker på att du kan de låga delarna innan du går upp på de höga, säger Jonas.

Lördagen 15 juni invigs den nya parkourparken.

Fakta

Parkour, eller freerunning som det också kallas, började utövas på på 1980-talet i Lisses, en förort till Paris. Träningsformen har inspirerats av andra träningsformer och filosofier. Rötterna går tillbaka till den gamla militära hinderbanan. Vissa ser parkour som en livsstil, medan andra ser det som en fritidssysselsättning. Träningsformen har fått stora spridning tack vare videos på nätet där folk gör spektakulära trick, som att hoppa mellan hustak, göra volter och slunga sig mellan olika föremål. Källa: Svensk gymnastik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om