Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inte så bra med säkerheten på bussar

Buss är det säkraste transportslaget på väg - ändå klarar bara 15 procent av bussföretagen i landet NTF:s kriterier för en "säker bussresa". Det visar en studie som genomförts av NTF Konsument.
I Östergötland är andelen godkända företag bättre än landet som helhet, 28 procent.

En bussolycka med en danskregistrerad buss i februari i år. Foto: Scanpix

En bussolycka med en danskregistrerad buss i februari i år. Foto: Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2007-09-26 06:00
- Olyckor är dessbättre ganska sällsynta, men när de väl inträffar får de ofta förödande konsekvenser. Det motiverar att vi ställer höga krav i vår marknadsöversikt "säkra bussföretag", säger Cege Sjöström, verksamhetsansvarig vid Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, i Östergötlands län.
NTF:s länsförbund har kontaktat cirka 900 bussföretag över hela landet. Cirka 600 svarade på frågor om hur trafiksäkerheten hanteras. I Östergötland svarade 38 företag.
För att företaget ska godkännas, enligt NTF:s kriterier, krävs att företaget ska ha en trafiksäkerhetspolicy och chaufförer som har någon typ av trafiksäkerhetsutbildning. Dessutom ska de ha en trafiksäkerhetsgenomgång med resenärerna före resan.
Bussen ska vara utrustad med en godkänd hastighetsregulator inställd på antingen 90 eller 100 km/tim, två- eller trepunktsbälten på samtliga platser, alkolås och ABS-bromsar.
Bussbranschen har idag ett helt annat fokus på trafiksäkerhet jämfört med situationen för några år sedan, konstaterar NTF. Nära 80 procent av företagen i studien har en egen trafiksäkerhetspolicy. I Östergötlands län är siffrorna tyvärr sämre, 56 procent.
- Det är viktigt att ta sin policy på allvar. Tyvärr visar våra mätningar, under senare år, att alltför många bryter mer eller mindre systematiskt mot hastighetsgränserna, säger Cege Sjöström. Höga hastigheter bidrar till att förvärra konsekvenserna av en olycka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om