Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är det 30 km i timmen som gäller

När bussen stannar vid en hållplats får förbipasserande bilar inte köra fortare än 30 kilometer i timmen. Det införs på försök i Linköping och Örnsköldsvik. Bakgrunden är att det är alltför vanligt att barn skadas eller dödas vid busshållplatser.

NORRKÖPING2007-08-31 06:00
- Vi har ett antal år funderat över sätt att förbättra säkerheten för barn som åker buss, skolskjuts eller linjebuss, till och från skolan, säger Hans Rode, direktör vid Vägverkets huvudkontor i Borlänge.
- Nu har vi ett koncept som vi vill pröva i Linköping och Örnsköldsvik.
Projektet påbörjas den 1 september och ska pågå i ett år.
30 km/tim gäller för mötande och passerande trafik när bussen stannat vid en hållplats för att släppa av eller på resenärer. Överskrids hastigheten kan man dömas till böter.
Bussarna som ingår i försöket utrustas med nya blinkande digitala skyltar, som tänds av chauffören när bussen har ca 100 meter kvar till hållplatsen.
I Linköpings kommun gäller 30-regeln vid hållplats med stillastående buss på tre sträckor: Landeryd - Bjärka-Säby, Vårdsberg mot Björsäter, Malmslätt - Västerlösa. Polisen kommer att övervaka de sträckorna.
I går invigde infrastrukturminister Åsa Torstensson projektet, vid en samling på Stora Torget i Linköping.
Efter ett år ska projektet utvärderas. Därefter kan regeln komma att införas i hela landet.
30-regeln höjer säkerheten för både barn och vuxna, men det är framför allt barnen som Vägverket har i åtanke.
De senaste åren har ca tio barn och ungdomar om året mist livet vid olyckor i samband med att de åkt buss till och från skolan.
- Barn har sämre förmåga att bedöma hastighet och risker, säger Hans Rode.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om