"Du gör rätt, Per"

De senaste dagarna har mycket på de svenska tidningarnas sportsidor handlat om skidesset Per Elofssons avhopp. En supertalang som gått in i väggen på grund av för tuff träning och alltså tvingas sluta.
Dubble Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd känner Per väl och säger så till Folkbladet om hans beslut:
- Trist naturligtvis för skidsporten. Men ändå skönt för Per som person.

Oskar Svärd vann senaste Vasaloppet 2005 och siktar nu på en tredje seger i första söndagen i mars nästa år. Foto: Scanpix

Oskar Svärd vann senaste Vasaloppet 2005 och siktar nu på en tredje seger i första söndagen i mars nästa år. Foto: Scanpix

Foto:

NORRKÖPING2005-10-28 06:00
Oskar Svärd fanns i går på plats i en sportbutik i Norrköping där han krängde skidor, gav vallningstips och pratade skidor i största allmänhet. Detta tillsammans med Håkan Westin, också dubbel Vasaloppsvinnare.
- Fast Håkan behövde 16 starter för att nå upp i dubbla antalet segrar, jag har bara gjort sju, skrattar Oskar.

Vacker svit
Just Vasaloppet har blivit hans signum. Eller vad sägs om den här sviten:
1999: 9
2000: 2
2001: 5
2002: 3
2003: 1
2004: 4
2005: 1
För att nå sådana här framgångar har Oskar verkligen fått kämpa.
- Jag har tävlat och tränat ihop med Per en del så jag vet vilken oerhört träningsmängd han hade. När jag låg på cirka 650-700 timmar om året var han uppe på 800 timmar effektiv träning, berättar Oskar.
Oskar och Per valde att gå skilda vägar ganska tidigt. Medan Oskar satsade på långåkningen valde Per de kortare loppen. Där han under en period också blev världens ledande skidåkare, vann bl a tre VM-guld, elva delsegrar i Världscupen, totalsegrare både 2001 och 2002 samt sex SM-guld.
- Per har en otrolig syresupptagningsförmåga men hade vi kört ett lopp över nio mil skulle jag vunnit, säger Oskar.

Varit på toppen
Per Elofsson är ett år yngre än Oskar, men tvingas nu alltså sluta med skidåkningen. Kroppen tar inte emot den tuffa träningen som krävs i dagens världselit.
- Jag är säker på att Per inte är road att vara 25:a i ett världscuplopp exempelvis, utan har man varit på toppen som han, då vill bara försöka nå tillbaka dit. Det har inte lyckats och då känner han att det är bättre att sluta helt, säger Oskar och tillägger:
- När Per kom fram så var det något av en vändning för svensk skidsport. Vi hade haft en downperiod under några år.
Oskar tror inte ett dugg på att det är tysken Johann Mühleggs fel (vem minns inte den hemska tremilen i Salt Lake City 2002) att Per inte hämtade sig.
- Nej, absolut inte. Det är så många andra faktorer som spelar in när man pressar sin kropp på det sätt vi skidåkare gör. Hela konceptet, med träning, kost, vila och så vidare måste fungera. Annars säger kroppen ifrån.

Bedyrar sin oskuld
I en intervju med Sport-Expressen bedyrade i går också Johann Mühlegg sin oskuld:
- Per är sin egen skidåkare. Har har sitt eget huvud och sin egen kropp och bestämmer själv hur mycket han tar ut sig. Det är ingen annans fel att han gick in i väggen. Jag har absolut ingen skuld till att han slutar.
För Oskar Svärd är det fortsatt tuff satsning som gäller. Förutom skidträningen och en del reklamuppdrag, jobbar han 50 procent som officer!
I går var det massor av Norrköpingsbor som ville ha skid- och vallningsråd av dubble Vasaloppsvinnaren.
- Det viktigaste är att man väljer skidor efter ändamål. Är man motionsåkare ska man inte ha tävlingsskidor där inte ens spannet går ner i snön.
Och det stora problemet för oss som gillar längdåkning - vallan?
- Naturligtvis oerhört viktig. Här gäller det att ha rätt grejor, annars blir inte skidåkningen rolig. Själv har jag haft riktiga kanonskidor sex gånger i Vasaloppet, den sjunde gången var de nio milen riktigt långa, svarar Oskar som har som mål i vinter att greja sin tredje seger i Vasaloppet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om