220 kr mer/månad
Kraftiga hyreshöjningar väntar inom Hyrebostäder - igen. Hyresbostäder yrkar på en hyreshöjning på 3,9 procent nästa år, eller cirka 220 kr/månad för en normallägenhet. Orsak: taxehöjningar inom fjärrvärme, vatten, el och sophantering. - Det är en olustig situation, säger Gunnar Boquist, vd vid Hyresbostäder.
Hyresbostäder yrkar på en hyreshöjning på 3,9 procent, eller cirka 220 kr/månad för en normallägenhet på drygt 72 kvm. Orsaken till den yrkade höjningen är enligt Hyresbostäder de stora kostnadsökningar som drabbar bostadsföretaget.
Exempelvis beräknas höjningen av fjärrvärmekostnaderna bli sju procent, vattentaxan beräknas öka med tio procent och sophanteringskostnaderna med ytterligare tolv procent. Nätavgiften för el beräknas öka med fyra procent.
För andra året i rad tvingar avgifts- och taxehöjningar fram en kraftig hyreshöjning. Den förra hyreshöjningen, den 1 januari i år, var på 4,3 procent.
- Det är en höjning som är större än vi själva önskat, säger Gunnar Boquist, vd vid Hyresbostäder, om förslaget som presenterades i går.
Vad kan man göra åt situationen?
- Egentligen är det en fråga som jag skulle vilja att du ställde till Sydkrafts ledning. Vad har man för tankar om framtiden? säger Gunnar Boquist. Det kan inte gärna fortsätta så här. Det drabbar inte bara hyresgästerna, utan även bostadsrättsinnehavare och villaägare.
Sydkrafts särställning slår igenom på prissättningen, menar Boquist.
- Jag konstaterar att de höjer mycket.
Situationen är olustig med tanke på att Norrköpingsbornas disponibla inkomst inte höjs i samma utsträckning, säger Gunnar Boquist.
Under 90-talet hade Hyresbostäder tre år utan hyreshöjningar. Istället höll man igen på underhållet. Vattenskador och bränder har ökat i antal, vilket gör att skadekostnaderna ökat dramatiskt de senaste åren, från fem till 28 miljoner kronor. Försäkringsbolagens premiehöjningar slår också mot ekonomin. För att minska skadekostnaderna vill Hyresbostäder öka de långsiktiga underhållsinsatserna de kommande åren.
<span class=Rub1>"De svälter nästan ut folk"</span>
<span class=Ing><B>NORRKÖPING
- Det är inte någon av våra gladare dagar. Vi hade hoppats slippa en hyreshöjning. Den förra höjningen var den högsta i landet, säger Clas Rydgren, förhandlare vid Hyresgästföreningen i Norrköping. Han hoppas kunna förhandla ned den föreslagna höjningen.</span></B>
Hyresbostäders förslag presenterades för Hyresgästföreningen i går på förmiddagen. Senare på kvällen informerades ett 40-tal representanter från Hyresgästföreningens olika bostadsområden. Reaktionen bland folk där var inte uppgivenhet, men näst intill. Engagemanget i folkomröstningen om försäljning eller inte av NME var stort en gång i tiden och Sydkraft står inte högt i kurs hos Hyresgästföreningen.
- De kommer att nästan svälta ut folk i Norrköping. Det var fullkomligt idiotiskt av kommunen att sälja ut NME till Sydkraft. Det kan man räkna ut att ett privat företag vill tjäna pengar, säger Clas Rydgren.
- Även om det förslag Hyresbostäder lagt handlar om andra kostnader också är Sydkraft en stor del av det.
Det finns ingen konkurrens i Norrköping på t ex fjärrvärmeområdet. Sydkraft äger hela ledningsnätet, konstaterar Rydgren.
- Folk i Norrköping är trötta på hyreshöjningar, säger Clas Rydgren som ändå tror att det finns motdrag att göra i förhandlingarna med Hyresbostäder.
Han hoppas kunna förhandla ned den föreslagna höjningen. Hyresbostäders försäljning av fastigheter borde innebära att värmekostnaderna inte blir fullt så höga som beräknat, menar han. Och riskpremien till kommunen försvinner, även om en ny variant, en finanspremie, ersätter den.
- Hyresbostäder har genomfört en stor omorganisation för att spara pengar, sparkat 73 personer, och lagt ut på entreprenad. Om man gjort en omorganisation för att spara pengar måste det visa sig att man har sparat pengar, menar Rydgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!