Här håller Frälsis grytorna kokande

Frälsningsarméns gudstjänstlokal på Vattengatan, har förvandlats till en allaktivitetslokal.

 

Den invigdes via en gudstjänst i lördags efter en omfattade renovering, som gör att den nu kan användas både som fritidsgård och gudstjänstlokal.

29 november 2010 03:00
Det är förra kårledaren Kerstin Fridberger, som planerat och hållit i den här stora renoveringen:

 

Berätta om din idé med kombinerad gudstjänstlokal och fritidsgård?

 

- Från början hade vi tänkt oss en annan lösning och bygga om hela huset, men det visade sig bli alldeles för dyrt. Men så plötsligt kom jag på att vi kanske kunde använda kyrkolokalen till flera saker och därmed också utnyttja den på ett mer effektivt sätt.

 

- Så nu har vi renoverat lokalen så att den kan användas som en allaktivitetslokal, som vi ska använda som fritidsgård på vardagarna och som gudstjänstlokal eller något annat under lördagar och söndagar.

 

- En sak som jag själv gläds mycket åt, är att vi inrett med en hel del smidesdetaljer i lokalerna. Detta med tanke på att smedjan Vulcan låg på samma tomt på 1800-talet och blev den första lokalen som Frälsningsarmén flyttade in i här i Norrköping 1885, för 126 år sedan.

 

- Sedan rev man smedjan och byggde vårt nuvarande hus 1896 och hela tiden har vi alltså varit på samma plats i Norrköping. Men nu är smedjan ihågkommen igen via vissa smidesdetaljer.

 

Är det en stor investering ni gjort?

 

- Totalt har renoveringen gått på uppåt nio miljoner kronor, inklusive köket som blev dyrt, men jättebra och nu blivit godkänt av kommunen som serveringskök igen.

 

- Därmed kan vi åter starta verksamhet med soppluncher och även öppna ett café, säger Kerstin Fridberger. Men det gör vi först i februari, efter att vi klarat av alla storhelger.

 

- Men elddopet för vårt nya fina kök kommer på juldagen, då vi som vanligt bjuder in alla Norrköpingsbor till julbord. Då hoppas vi på många gäster och att det nya köket får visa vad det går för, med all mat som ska serveras, säger Kerstin Fridberger som egentligen gått i pension, men blir kvar ett tag till i kåren på halvtid.

 

Ny kårledare sedan 1 november är istället Eva Zetterlund, som givetvis gläds åt den här storsatsningen:

 

- Mina företrädare har gjort ett jättefint jobb med renoveringsarbetet och planeringen. Inte minst gläds jag åt att vår fritidsgårdsverksamhet som vi har ihop med kommunen nu kommer tillbaka från de tillfälliga lokalerna på Bredgatan till våra nyrenoverade lokaler igen.

 

Julhjälp
Nu laddar Frälsningsarmén också för sin traditionella julhjälpsaktivitet. Birgitta Lundin förklarar:

 

- Det är pengar ur vår "Håll grytan kokande"-kampanj och jag räknar med att vi ska kunna dela ut uppåt 80.000 kronor till behövande personer. Kanske framförallt ensamstående kvinnor med barn, men även andra barnfamiljer och äldre som har det svårt, kommer att kunna få hjälp av oss inför julen.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström