Kontroversielle Vilks till Kronan

Omstridde konstnären Lars Vilks kommer till Norrköping. I morgon håller han ett föredrag i samband med invigningen av konstnären Gaston Zuccas utställning på Galleri Kronan.

 

Men någon rädsla känner han inte - trots alla hot.

 

- Jag har både farbror och tant Säpo med mig så jag är lugn, säger Lars Vilks.

15 oktober 2010 03:00
Lars Vilks blev uppmärksammad i hela världen sedan en teckning han gjort föreställande profeten Muhammed som rondellhund i augusti 2007 publicerats i Nerikes Allehanda. Han hamnade på Al Qaidas dödslista och har sedan dess levt med skydd - och 9 mars 2010 greps sju personer på Irland misstänkta för en mordkomplott mot Lars Vilks.

 

Hemlighet
Att han kommer som föreläsare till Galleri Kronan beror på att hans gode vän sedan länge Åke Bjurhamn bett honom komma.

 

- Ja, han vill att jag ska prata om konceptkonst vilket passar mycket bra eftersom jag i många år har sysslat med det. Att jag ska komma skulle väl egentligen vara en överraskning, säger Lars Vilks.

 

Att det nu inte längre är någon hemlighet påverkar inte Vilks känsla av att känna sig trygg.

 

- Nej, jag håller så låg profil och alla berörda är vidtalade, säger Lars Vilks.

 

Ställde in - trots FBI
Vilket betyder att Säpos säkerhetsstyrka är informerad och även säkerhetsansvariga på det lokala planet. De har hela tiden kontroll på var han är och vad han gör.

 

Lars Vilks skulle kunna säga att hoten mot honom inte påverkat hans konstnärskap. Men det vore inte sant.

 

- I praktiken blir det ju en del av mitt konstprojekt. Jag var i USA i förra veckan och då möttes jag av FBI och fick ställa in vissa föredrag eftersom de inte kunde garantera säkerheten.

 

Hur Lars Vilks skulle leva sitt konstnärsliv utan hoten för tre år sedan är det ingen som vet.

 

Det han ska prata om i morgon är enligt honom själv inte alls provocerande, men han menar att den som vill kan hitta provokationer i allt.

 

- Man ska inte glömma bort att det är vissa händelser som väljs ut och flyttas ut på en internationell bas, vad som väljs ut är komplicerat och högst tillfälligt, menar Vilks.

 

"En struntsak"
Med facit i hand skulle han inte ha avstått från att skämta om islam och Muhammed.

 

- Att skoja med religiösa symboler ska vara en struntsak, man ska kunna skoja med religioner utan dödshot som en konsekvens, säger Lars Vilks.

 

Det finns enligt honom inte något man inte kan skoja med, men man bör alltid ställa sig frågan varför.

 

- Och den ska man kunna svara på. För mig är svaret att islam inte är något undantag bland religioner som ska ha en särställning. För det andra är islam en religion som används som en systematisk täckmantel för att bedriva politiskt förtryck mot kvinnor, homosexuella, dissidenter och oppositionella, säger Lars Vilks.

 

Tillhör Flucus
Gaston Zucca 1942-1998 tillhör den internationella konströrelsen kallad Fluxus och bildades 1962. Utställningen visar skilda verk, installationer, målningar, teckningar och film.

 

Invigningen av utställningen "The Gaston Zucca legacy" på Galleri Kronan sker på lördag eftermiddag.

 

 

 

Den 9 mars 2010 greps sju personer på Irland misstänkta för en mordkomplott mot Lars Vilks.

 

11 maj 2010 blev Vilks överfallen med en dansk skalle under sin föreläsning om yttrandefrihet på Uppsala universitet efter att ha visat en dokumentärfilm där två homosexuella män bar masker av Muhammed.

 

Natten mot 15 maj 2010 blev Vilks hus utsatt för ett brandattentat.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell