Få lockades av duell utan krut

Vid gårdagens valdebatt i Hageby centrum möttes sju partier i vad som kallats en valduell mellan blocken. Men något duellerande blev det aldrig och publiken bestod till 95 procent av partikollegor. Krutet sparar man till Sverigedemokraterna.

26 augusti 2010 03:00
Runt 40 personer lyssnade till de två blockens representanter. 35 av dem hade inte kommit dit för att låta sig övertygas politiskt. De är redan övertygade.

 

- Det är bra att de kommer, vi behöver stötta varandra och som debattör värmer det att se sina partikamrater i publiken, säger Lars Stjernkvist (S).

 

Han medger dock att målet är att nå utanför de redan trogna.

 

"Inget misslyckande"
- Men något misslyckande vill jag inte säga att det är, vi behöver jämföra och pröva våra argument, säger Lars Stjernkvist.

 

Inte heller moderaten Jörgen Rundgren tycker att debatten var ett misslyckande trots att den stundtals var väldigt tam och även fast han försökte få lite liv i debatten mot slutet.

 

- Jag och Stjernkvist gillar att resonera.

 

Partierna till vänster har gått till höger och partierna till höger har gått till vänster, det är inte alltid helt enkelt att höra skillnad mellan partierna nu när man är mer överens än någonsin.  Några passionerade utspel med yviga rörelser har den lokala valrörelsen ännu inte bjudit på.

 

- Det kan nog ligga något i det, speciellt på det lokala planet drar vi väldigt mycket åt samma håll, säger Jörgen Rundgren.

 

- Alla har gått åt mitthållet och det gör retoriken förvillande lik, säger Lars Stjernkvist.

 

Valstugorna
Ålder på deltagarna i debatten är skapligt hög. Med ålder kommer förståndet sägs det men måste det innebära att glöden falnar och man blir tråkig?

 

- Kanske skulle man få mer stuns om man hade en debatt mellan ungdomsförbundens ordföranden, tror Jörgen Rundgren.

 

Det tror inte Lars Stjernkvist som berättar att ungdomsförbundens medlemmar är ute och knackar dörr och för samtal med människor. Samtal förs också enligt honom mer än någonsin i valstugorna.

 

- Jag tror att vi behöver vara mer tillgängliga för reflekterande samtal.

 

Döljer känslorna
Fast Lars Stjernkvist blir otroligt upprörd över reformer som borgarna genomfört under mandatperioden känns den upprördheten lika avslagen som en gammal folköl.

 

- Jag blir otroligt upprörd över hur sjukskrivna och arbetslösa behandlas, men jag väljer att spara på krutet tills jag ska debattera med Sverigedemokraterna.

 

Spelat ut sin roll
- Vi vill ha lite täckning för det vi säger, det kan vara en anledning till att vi inte tar i i debatterna, säger Jörgen Rundgren.

 

Men om politikerna vill skapa förtroende borde de då inte visa lite känslor?

 

- Man kan vara både resonerande och passionerad, säger Lars Stjernkvist.

 

Det här med valdebatter tycker Jörgen Rundgren har spelat ut sin roll, sociala forum på nätet och dörrknackning är framtidens valmelodi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

duell = en kamp med livsfarliga vapen, vanligen med pistol eller värja, som enligt ett avtal utkämpas mellan två personer, duellanter, som ofta biträds av vardera två sekundanter och ev. en läkare.

 

Källa: ne.se
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell