Sundin: Rimligt

Folkpartisten Mathias Sundin tycker att det var fel av Israel att borda båten på internationellt vatten.

 

- Man kunde ha väntat tills man var på israeliskt vatten, men att försvara sig som de israeliska soldaterna gjorde när de kände sig hotade till livet verkar rimligt.

1 juni 2010 03:00
Mathias Sundin reagerade på händelsen och dödandet på två sätt.

 

- För det första är det som inträffat djupt tragiskt. För det andra är det märkligt att ledande politiker i Sverige och utomlands uttalar sig så kraftigt mot Israel utan att veta vad som hänt. Aktivisterna på båten var inte av det hederliga slaget, flera aktivister hade beväpnat sig med olika former av vapen och tillhyggen så som järnrör och rökgranater och något som kan liknas vid molotovcocktails.

 

Sundin menar att man på tv-upptagningar kan se att aktivisterna attackerade militären med dessa innan skottlossningen startar.

 

- Det är konstigt att man pekar med hela handen mot Israel och säger att det enbart är Israels fel när man inte vet vad som hänt, säger Mathias Sundin.

 

Kunde Israel ha löst det här på ett annat sätt, ett sätt som inte innebar att ett tiotal människor blev dödade?

 

- Ship to Gaza kunde ha gått in i en israelisk hamn och fått sina varor omlastade och körda på lastbil till Gaza.

 

Tror du att till exempel Henning Mankell försökte föra in vapen i Gaza?

 

- Nej, det tror jag inte, men under en sådan lång resa finns det möjligheter att smuggla ombord vapen. Har man en bojkott som Israel har mot Gaza för att det inte ska föras in vapen så måste man kontrollera alla fartyg.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!