Falsk anmälan om våldtäkt

Polisen säger att våldtäkten som enlig anmälan skedde vid Åbackarna, har inte ägt rum. Flickan känner den gärningsman som hon pekade ut, men han var på en plats så långt ifrån Åbackarna att han inte kan ha begått brottet.

18 juli 2009 03:00
En nittonårig flicka anmälde under gårdagen att hon under eftermiddagen våldtagits inne i Tänkargrottan i Folkparken. När flickan undersöktes på sjukhuset angav det var en man hon känner som begått våldtäkten. När polisen fick tag på den mannen var han i sitt hem, som finns på en geografisk plats så långt ifrån Norrköping att han omöjligt skulle kunna ha tagits sig dit på den korta tiden. Varken den tekniska undersökningen i Tänkargrottan och eller undersökningen av flickan visar på något brott.

 

- Vi är helt säkra på att det här är falskt, säger Lars Bergh på våldsroteln. Det är väldigt onödigt när våra resurser går till ingenting.

 

Fler våldtäkter
Flera våldtäkter har anmälts under veckan och chefen för kriminalpolisen i Norrköping, Anne Asp, säger att det är från de andra fallen resurserna har tagits.

 

- Det är enorma resurser som sätts in på ett sånt här fall, det är inte bara ett förhör. Det förstör för dem som har blivit våldtagna.

 

- Dessutom har en kille felaktigt blivit kallad för våldtäktsman, säger Anne Asp.

 

- Tänk om den här killen inte hade haft alibi, och om han hade varit i Norrköping, säger Lars Bergh.

 

Allvarligt brott
Flickan är nu misstänkt för falsk tillgivelse. Anne Asp betonar hur allvarligt det brottet är.

 

- Det hör till samma grupp som övergrepp i rättsak och mened. Det är ett brott mot rättsystemet. Det finns fängelse i straffskalan men det troliga i det här fallet är böter.

 

Efter det att utredningen har lagts ner och flickan har delgivits misstanke för brott, så har hon inte velat prata med polisen.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!