Arkö kursgård lägger ner verksamheten

Arkö kursgård lägger ner verksamheten. Ett förändrat mötes- och konferensbehov gör att Sjöfartsverket tagit beslutet. ”Inte ekonomiskt försvarbart att ha den kvar”.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Peter Ericsson

Nyheter2019-11-14 12:40

Arkö kursgård är Sjöfartsverkets interna konferensanläggning där man haft möten och konferenser.

– Vi gör en verksamhetsförändring kring Arkö kursgård. Vi ser att vi inte kan fortsätta att bedriva den verksamheten, vi använder och utnyttjar den inte på det sättet vi skulle kunna göra, säger Kristina Öhman som är HR-direktör på Sjöfartsverket.

Kursgården kommer att finnas kvar i Sjöfartsverkets ägo, men kommer inte att användas som konferensanläggning framöver. Däremot kommer man fortsatt att ha utbildningar som handlar om sjöräddning på Arkö. 

Fyra medarbetare berörs av verksamhetsförändringen.

– Vi har medarbetare som jobbar som kock, värdinna och vaktmästare – det är den delen som vi inte kommer att fortsätta ha. Arkö är inte till salu ännu, det finns ingen koppling i det här steget, säger Kristina Öhman och fortsätter:

–Vi kommer att ha en arbetsbrist. Om det slutar i att man säger upp någon eller inte kommer vi att processa om framöver. Men vi har inte något behov av den kompetensen på Arkö. Sen kräver det undersökningar om vi kan omplacera, eller på något annat sätt hitta andra arbeten för de berörda inom Sjöfartsverket.

I stället för att ha utbildningar och konferenser på Arkö kursgård kommer Sjöfartsverket att använda sina andra lokaler i första hand.

– Vi har möteslokaler på våra arbetsplatser, både i Norrköping och på andra ställen. Det blir att vi använder de mer lokalt istället för att vi reser till Arkö och träffas där.

Är detta en form av besparingsåtgärd?

– Både ja och nej. Vi kan inte ha en verksamhet som inte används. Det är inget bra att vi har en kostnad som inte någon använder. Vi kan inte bedriva en verksamhet där folk inte har grejer att göra, det är inte respektfullt. Det är ett ansvar för oss som chefer att undersöka vilka saker vi ska ha kvar och vilka uppdrag vi ska ha – då är kursgården inte en av våra kärnverksamheter.

I nuläget räknar man med att kunna ge personalen närmare besked i januari.

– Kraven på utbildningar och konferenser förändras över tid. Arkö har varit en fantastisk konferensgård och är fortfarande det, en mötesplats. Men det är inte ekonomiskt försvarbart att driva en anläggning som vi inte ser att vi kommer att använda på samma sätt i framtiden, avslutar Kristina Öhman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!