”Han har försökt döda 18-åringen genom att tilldela honom knivhugg mot rygg/nacke och kropp vilket har förorsakat livshotande skador, skriver kammaråklagare Marie Ericson i stämningsansökan som lämnades in vid Norrköpings tingsrätt på fredagen.

Det var vid 17.30-tiden den 12 april som mordförsöket ägde rum i Mirum Galleria i Hageby. Mitt bland besökarna. Totalt fem av dessa kommer att höras vid den två dagar långa huvudförhandlingen som kommer att hållas inom kort.

– Han hade väst på sig varför 20-åringen högg många gånger mest i nacken, har ett vittne berättat i polisförhör.

Enligt åtalet kommer också förhör att hållas med offret vid förhandlingen. Men hur det kommer att gå till är oklart.

– I första hand kommer det att ske genom personlig närvaro, i andra hand genom videolänk från Linköpings tingsrätt, i tredje hand genom uppspelning av ljudbandsförhör, allt beroende på läkarnas bedömning vid tidpunkten för huvudförhandlingen, skriver åklagaren.

Som Folkbladet berättat innan så är tillståndet för den 18-årige mannen mycket allvarligt. Han vårdas tillsvidare på Universitetssjukhuset i Linköping. Polisen höll ett första förhör med den allvarligt skadade mannen en dryg vecka efter händelsen. Vid det laget var han även misstänkt för mordförsök.

– När jag kommer ner för rulltrappan från parkeringshuset ner mot Pressbyrån så skjuter han mig med ett luftgevär, berättade han.

18-åringen ramlade ihop och minns därefter inget. I nästa förhör berättade han att han minns att väktaren tog ut en kökskniv från hans skyddsväst.

– Det var min kniv, som jag alltid bär.

18-åringen blev förlamad efter knivattacken.

– Enligt läkaren är jag förlamad resten av livet, har 18-åringen uppgett.

Ett av vittnena, en flicka på elva år, kommer att berätta om sina iakttagelser inne i galleriant. Tre vittnen har i polisför sagt att 18-åringen inte utövade något våld mot 20-åringen, de har heller inte sett att han haft någon kniv på sig. Även en läkare som undersökt både den misstänka gärningsmannen och offret ska höras under rättegången.

18-åringen är känd av polisen sedan tidigare och befann sig tills relativt nyligen på ungdomshem. Han kände den nu misstänkte 20-åringen, men de ska inte ha varit nära vänner. Men de ska ha bestämt träff på Mirum den aktuella dagen.

Den åtalade 20-åringen påstår att han inte begick gärningen med uppsåt:

– Jag har aldrig skadat en människa på det här sättet förut, har han sagt i polisförhör.

Han har också sagt att den det var den skadade som högg först.