Nordkoreas ambassadör: USA måste sluta hota

Ett mycket sällsynt intervjutillfälle yppade sig på fredagen.

Men Nordkoreas ambassadör i Sverige, Yong Dok Kang, hade egentligen bara ett svar på alla frågor om krisen på Koreahalvön:

Lösningen är att USA slutar hota Nordkorea med kärnvapen.

21 april 2017 19:16

Det har gått flera år sedan en nordkoreansk ambassadör någonstans i världen framträdde så här öppet, enligt Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP) i Nacka. Därför var det överraskande att Yong Dok Kang tackat ja till att föreläsa om de upptrappade spänningarna på Koreahalvön ur ett nordkoreanskt perspektiv.

Inför ISDP:s inbjudna experter och journalister tog ambassadören till orda på en engelska svår att uppfatta. Högläsningen ur ett fyra sidor långt dokument tog en knapp kvart. Han kom med två tydliga huvudbudskap:

FN:s säkerhetsråd inte har laglig rätt att besluta om sanktioner.

Nordkorea har rätt att försvar sig mot USA:s kärnvapenhot.

Hade "facit"

Efterföljande frågestund blev lätt absurd. Experternas insatta frågor fick ambassadören att dra fram en pappersbunt med förberedda svar. Det må ha handlat om hur Nordkorea har råd att betala för sitt kärnvapenprogram, synen på stundande valet i Sydkorea, varför Nordkorea utmanar världens starkaste militära makt utan utsikt till seger, vad som kan göras för att bryta upptrappningen - "vänligen låt mig hitta svaret", sade Yong Dok Kang.

Den här (frågan) var mycket enkel, sade han förnöjt och bläddrade i sitt "facit" - och kom med ännu en harang om USA:s fientliga agerande: De grundläggande orsakerna till de upptrappade spänningarna på koreanska halvön är USA:s kärnvapenhot och gemensamma militärövningar med Sydkorea samt FN-sanktionerna.

Hyllar ledaren

Sedan tog Yong Dok Kang emot några närvarande journalister. De fick gemensamt ställa en (1) fråga. Hur har krigsrisken påverkats av president Trumps tillträde och hur vill ambassadören beskriva relationen till Kina i nuläget?

Yong Dok Kang beklagade sin risiga engelska och bad en medarbetare översätta. Fram med "facit" och dagens sista svar:

I detta avseende, under det visa ledarskapet av vår respekterade ledare Kim Jong-Un, är vår sida helt beredd ta itu med saken med en mycket stark försvarskapacitet för kärnvapenattack och vedergällning.
Vårt land är fullt berett till sammandrabbning i kärnvapenkrig eller ett konventionellt krig, upprepade ambassadören.

Inga nya budskap

TT: Fanns det någon ny nyans i det ambassadören framförde?

Nej, tyvärr inte. Han följde vad Nordkorea har sagt under de senaste veckorna. Men det här kan vara ett första steg i en dialog med landet, säger Niklas Swanström som kallar det logiskt att Nordkorea valde Sverige för det här framträdandet:
Den svenska ambassaden i Pyongyang har haft skyddsuppdraget för USA under en längre tid och Nordkorea tror att Sverige kan spela en viktig roll i den här krisen för att gjuta olja på vågorna.

Han bedömer att dagens spänningar är det värsta sedan Koreakriget på 50-talet.

Att ingen av parterna vill initiera ett krig, tycker jag är uppenbart. Däremot finns det stora risker för att någon begår ett litet militärt misstag som sedan eskalerar till en militär konflikt.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!