Nordkoreansk aktivist kritiserar Kina

Hyeonseo Lee från Nordkorea tog sig över gränsen till Kina. Sedan dess har hennes liv varit en enda lång kamp - för att överleva som papperslös i Kina, för att få ut sin familj ur Nordkorea och som aktivist för att uppmärksamma förtrycket i landet.

16 april 2016 13:13
Jag växte upp och trodde att Nordkorea var det bästa landet i världen. Jag trodde att vår diktator var en Gud, som inte gick på toaletten, som inte kunde dö, säger hon.

Hyeonseo Lee är i Stockholm på ett kort besök och pekar i fotografens kameradisplay:

Ta den bilden, där ser jag stark ut!

Den klarröda färgen på kappan är bra, den signalerar just styrka, kommenterar hon.

Fast den kan ju också stå för kommunism, lägger hon till och ler snett.

Som avhoppare från Nordkorea, med tio år som papperslös i Kina i bagaget har Hyeonseo Lee inte mycket till övers för kommunism. Kina, Nordkoreas allierade, är det största hindret från riktig förändring i landet, menar hon.

Ja, kanske har Nordkorea blivit lite för galna med sina provsprängningar på sista tiden... Men i praktiken så fortsätter Kina att stötta Nordkorea, säger hon och suckar.

Hjärntvättad

Som 17-åring hemma i nordkoreanska Hyesan, nära kinesiska gränsen, tittade Hyeonseo Lee i smyg på förbjudna kinesiska tv-kanaler som de fick in på familjens tv. Hon fascinerades av landet på andra sidan gränsen och en tanke slog rot: Tänk om det i stället var Kina som var det bästa landet att leva i? Hon var tvungen att se med egna ögon, och en kväll sade hon till sin mor att hon skulle hem till en kompis, korsade den frusna floden och så in i Kina. Utflykten som hon hade tänkt skulle vara någon vecka kom att ändra hennes liv helt.

Papperslös flykting

Hyeonseo Lee tillbringade sedan ett decennium som papperslös flykting i Kina - en svår tillvaro där hon ständigt var tvungen att hålla sig undan myndigheterna som, om de upptäckte att hon befann sig i landet, med största säkerhet skulle skicka tillbaka henne till Nordkorea.

När hon själv lyckats ta sig till Sydkorea och få asyl bestämde hon sig för att hjälpa sin familj ut ur Nordkorea. Hon satte bokstavligen sitt liv på spel när hon åkte in i Nordkorea igen, hämtade familjen och inledde en ett år lång, strapatsrik resa genom Kina, mot Laos och Sydkorea.

Om vi misslyckats och blivit tillfångatagna av kinesiska myndigheter så hade min mor och bror hamnat i fångläger och jag hade blivit offentligt avrättad i Nordkorea, det vet jag säkert. Om jag hade vetat hur svår flykten skulle bli, då hade jag aldrig vågat göra det.

Ovälkommen i Kina

I slutet av mars i år riskerade Hyeonseo Lee livet igen, när hon trots säkerhetsrisken valde att åka till en bokfestival i Peking, Kina. Där kritiserade hon Kina för utvisningar av nordkoreanska flyktingar, och fick sedan lämna festivalen i förtid, hals över huvud. Enligt AFP var hon den första nordkoreanska avhopparen som höll ett offentligt tal i Kina.

Arrangörerna bokade en ny flygbiljett till mig med tidigare hemresa. Jag fick inte själv hämta mitt bagage på hotellet, och på flygplatsen gömde jag mig på en toalett tills det var dags att gå ombord. När jag väl kom till Sydkorea var jag så tacksam att jag kunde känna mig trygg där, då kände jag mig för första gången faktiskt hemma i Sydkorea.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT