Muslimsk förening måste återbetala bidrag

Sveriges förenade muslimer (SMF) måste betala tillbaka drygt en halv miljon kronor som föreningen fått i statligt bidrag. SMF har kritiserats för att anlita föreläsare med kopplingar till extremism och antisemitism.

20 april 2017 15:47

Ideella föreningen SFM fick det ekonomiska stödet av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) för att genomföra ett anti-rasistiskt projekt, "Stå upp! 2.0". Men föreningen kritiserades för att ha bjudit in föreläsare som stödjer terrorgrupperna IS och al-Qaida.

MUCF genomförde en granskning och SFM tvingades förklara sig. SFM skrev bland annat att personer i föreningen utsätts för "en klassisk guilt-by-association som enbart appliceras på muslimer". Föreningen medgav dock att man anlitat en föreläsare som i ett Youtube-klipp säger att kvinnor kommer till helvetet om de inte täcker sig, vilket Aftonbladet rapporterat om.

Efter ett beslut av MUCF tvingas SFM nu betala tillbaka hela projektbidraget på 535 200 kronor. Föreningen anser att beslutet är felaktigt:

"Detta är gamla videoklipp. Vi åtgärdade detta redan för längesen och tog ner filmerna från nätet långt innan Aftonbladet eller någon annan uppmärksammade dem. Vi har sedan jobbat hårt i organisationen för att se till att föreningen är en trygg plats för alla", säger ordförande Wassim Goma enligt ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT