Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Behöver bli mer mottagliga"

Katarina Graffman har de senaste 15 åren studerat hur ny medieteknik förändrar människors beteenden. I tisdags föreläste hon på Cnema. ”Vi vuxna behöver bli mottagliga för den verklighet dagens unga lever i”, säger hon.

Katarina Graffman, doktor i kulturantropologi, var en av föreläsarna på Region Östergötlands årliga MIK-dag.

Katarina Graffman, doktor i kulturantropologi, var en av föreläsarna på Region Östergötlands årliga MIK-dag.

Foto: Henrik Jonsson

MEDIA2019-03-27 16:00

I tisdags samlades närmare 200 personer som arbetar inom skola och på bibliotek på Cnema för den årliga medie- och informationskunnighetsdagen som arrangeras av Region Östergötland i samarbete med Regionbiblioteket och Film i Öst.

Konferensen handlade om vilken kunskap medborgare behöver ha för att vara delaktiga i dagens och morgondagens mediesamhälle.

– Det finns ett enormt intresse för frågorna och ett stort behov av kompetensutveckling och diskussion. Det är många, inte minst lärare, som brottas med frågor kring hur man kan arbeta med digitalisering på ett bra och strukturerat sätt, säger kulturhandläggare Mattias Ahlén, som är projektledare för konferensen.

Åke Nygren, projektledare för Digitala bibliotek på Stockholms stadsbibliotek, föreläste om digitalt lärande, skapande och delaktighet, prisade rektorn Amelie Wahlström pratade om hur skolarbetet kan digitaliseras och Miriam von Schantz, universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap, pratade om källkritik och hur man avslöjar propaganda och manipulation.

Sist ut på dagen var Katarina Graffman, doktor i kulturantropologi och erfaren medieantropolog.

Hon har de senaste 15 åren studerat hur ny medieteknik förändrar människors beteenden och menar att vuxna har mycket att lära av den yngre generationen.

För att få en bättre förståelse för den verklighet dagens unga lever i måste behöver vuxna bli mer mottagliga för det som kan tyckas vara främmande.

– Väldigt ofta är det så att vi fastnar i rädslor, vi upplever saker som farliga och främmande och det gör också att vi blockerar oss väldigt mycket. Om vi kan bli mer mottagliga och förstå kontexten och helheten bättre så kommer vi att komma mycket längre, säger hon.

En annan viktig sak menar hon, är att skapa tydliga förhållningssätt till den nya tekniken. Hon tar upp ett vanligt exempel i dag med stressade föräldrar som sätter en padda i händerna på sin tvååring istället för att ägna tid åt barnet.

– För mig är det ungefär samma sak som bara att släppa ut barnen och cykla i trafiken och det gör vi ju inte. Vi lär dem cykla och vi lär dem reglerna först. Varför gör vi inte det med skärmen? Det är väldigt viktigt att ha den här typen av förhållningssätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om