I februari i år mötte en polispatrull en 17-årig pojke i en A-traktor, en så kallad Epa, som får gå i max 30 km/tim. När de hade mött bilen såg de i backspegeln att bilen hade en skylt som indikerade att det var en Epamen att den hade betydligt högre hastighet än 30 km/tim. Polispatrullen har i förhör berättat att de svängde om och åkte efter bilen som då höll jämn hastighet med poliserna som körde i 60 km/tim.

Pojken hävdar att polisernas berättelse inte går att lita på. Att de har ändrat sin berättelse både vad gäller hur länge de låg efter honom och hur snabbt han körde. 17-åringen berättar och också att han upplevt poliserna som hotfulla och att de hotade med att skrota bilen. Att Epa:n i en teknisk undersökning senare visade sig vara manipulerad och kunna köra i 77 km/tim som snabbast säger sig pojken inte veta någon om.

17-åringen berättar att han köpt den av en person som hävdat att den varit laglig och att han har trott på det. Att poliserna i förhör uppgett att 17-åringen vid tillfället erkänt att bilen haft en så kallad "ryckspärr", som senare hittades i undersökningen, förklarar han med att det han egentligen sa var att det "kunde" finnas en sådan i bilen.

Pojken har blivit dömd en gång tidigare för att ha kört en manipulerad A-traktor. 17-åringen menar att det var därför han köpte den nya, eftersom han trodde att den var laglig.

17-åringen döms för olovlig körning till dagsböter om totalt 1 500 kronor.