Juncker hoppas undvika brexitkatastrof

Låt mig göra vad jag kan, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som hoppas på ansträngningar in i det sista för att få Storbritanniens parlament att säga ja till ett utträdesavtal med EU.

Men någon omförhandling blir det inte.

11 januari 2019 12:25

Inför nästa veckas omröstning i parlamentet i London råder fortsatt starkt brittiskt motstånd mot det avtal som premiärminister Theresa May har förhandlat fram med EU.

Vi får se på tisdag vilket beslut som de brittiska parlamentsledamöterna tar. Ett avtalslöst utträde skulle vara en katastrof för våra brittiska vänner, men också för EU, säger Juncker på en presskonferens i Bukarest, tillsammans med Rumäniens president Klaus Iohannis.

Diskuterar med London

Juncker är tydlig med att EU inte kan förhandla om någonting i dagsläget, särskilt inte när det gäller den så kallade nödlösningen – de skrivningar som är till för att hålla gränsen fortsatt öppen mellan Irland och Nordirland, oavsett vad som sker i kommande diskussioner om framtida relation och handelsavtal.

Någon form av skriftligt eller muntligt klarläggande kan ändå bli aktuellt för att försöka hjälpa Theresa May på traven.

Vi diskuterar med Downing Street (den brittiska premiärministern) hur de här klarläggandena kan göras. Men det får inte blandas ihop med omförhandlingar – särskilt inte om nödlösningen, säger Juncker i Bukarest.

Vad som görs vill han dock inte gå in på.

Låt mig göra vad jag kan, lyder den enda förklaringen – något som en EU-källa beskriver som "kontakter på alla nivåer för att få igenom avtalet".

"Brexitförlamning"

Om det blir ett nej i parlamentet på tisdag, vilket de flesta förståsigpåare räknar med, kommer May att behöva lägga fram någon form av reservplan redan inom en vecka.

Även EU-kommissionen vill i så fall ha snabba besked, helst redan på tisdagskvällen eller onsdagsmorgonen, om vad som gäller härnäst.

Den brittiska regeringen försöker under tiden fortsatt förmå brexitanhängarna i det egna Konservativa partiet att rösta ja till Mays avtal genom att hota med att alternativet kan bli att hela brexit uteblir.

Om den här uppgörelsen avvisas finns risk för brexitförlamning och då vet ingen vad som händer. Folk är oroliga för att vi kanske inte ger folk vad de röstade på (i folkomröstningen 2016), säger utrikesminister Jeremy Hunt till Sky News enligt Reuters.
Fakta: Avtal eller inte avtal om brexit

EU och Storbritannien har förhandlat fram ett utträdelseavtal som i detalj reglerar det brittiska utträdet ur EU, planerat till den 29 mars 2019. I avtalet ingår allt från framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, till ekonomiska uppgörelser kring exempelvis pensioner och bidrag till EU-projekt som Storbritannien lovat vara med och finansiera.

Om avtalet godkänns av Storbritanniens parlament och EU-parlamentet inleds dessutom en 21 månader lång övergångsperiod fram till den 31 december 2020 för att ytterligare underlätta för folk och företag att anpassa sig.

Om avtalet inte godkänns – exempelvis på grund av oenighet i det brittiska parlamentet – finns dock risk för ett avtalslöst utträde och i så fall en abrupt ändrad relation då allehanda EU-regler och -tillstånd slutar gälla omedelbart från den 30 mars.

För att lindra följderna av en eventuell avtalslös situation förbereder just nu både EU och Storbritannien nödåtgärder. På EU-kommissionens webbplats finns noggranna genomgångar av konsekvenserna inom en lång rad områden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Wiktor Nummelin/TT