Hemtjänstpersonal: "Vi gör det bästa vi kan"

Sjukskriven personal och oro inför brist på skyddsutrustning, men ändock en vardag som fortsätter i hemtjänsten. "Det går, vi gör det bästa vi kan", säger Jintana Landby, hemtjänstmedarbetare.

24 mars 2020 20:00

Jintana Landby och hennes kollegor arbetar nu med halva av den ordinarie personalstyrkan borta. 11 av enhetens runt 20 anställda är sjukskrivna.

– Vi måste ju vara hemma för minsta lilla. Men det går, vi gör det bästa vi kan och vi har duktiga vikarier som ställer upp, säger hon.

Det finns inga förbud mot besök av anhöriga till personer som har hemtjänst, men Jintana Landby och hennes kollegor tycker ändå att besöken har minskat.

– De anhöriga ringer mest eller ringer till oss och hör, säger hon.

Ännu har ingen av brukarna på deras enhet misstänkts eller bekräftats drabbad av covid-19, men oron finns, särskilt vad gäller skyddsutrustning. Viss skyddsutrustning finns på plats, men inte tillräckligt, enligt personalen.

– Det känns lite osäkert om jag ska vara ärlig, för våra pensionärers skull. Vi förstår att det kostar pengar absolut, men vi måste skydda oss själva, vi träffar ju så pass många under samma dag, säger Jintana Landby.

Vård- och omsorgspersonal hyllas nu av både politiker och allmänhet landet över, något som visserligen uppskattas men också mötts av viss skepticism hos vårdpersonal.

– Visst det är jättefint att peppa, men många av oss undrar var alla var innan det här? Och när det är över är vi tillbaka igen på att spara pengar inom vården, säger Jintana Landby.

Har de äldre visat extra uppskattning? 

– De visar alltid uppskattning, det är därför vi älskar det här jobbet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sarah Olsson

Ämnen du kan följa