– Överraskning, chock och overklighetskänsla, det är ord som passar ganska bra om man ska beskriva samtalet med rekordvinnaren från Örebro, säger Pierre Jonsson, vinnarambassadör på Svenska Spel Tur i ett pressmedelande på måndagsfetermiddagen.

Efter att under helgen förgäves ha sökt den man som lämnade in två rader på Eurojackpot i slutet av förra veckan, vilka han betalade 50 kronor för, fick Pierre Jonsson på måndagen äntligen kontakt, och det var en förvånad man som svarade.

– När du ringer blir det säkert ett kul samtal, sade mannen glatt.

I det läget visste rekordvinnaren inte alls varför vinnarambassadören ringde. Han hade varit på minisemester och var helt ovetandes om sin och hustruns mångmiljonvinst på nästan 562 miljoner kronor.

Pierre Jonsson gick försiktigt tillväga, precis som han brukar göra när han ringer storvinnare. På frågan om mannen var redo att få veta hur mycket han hade vunnit blev svaret:

– Jag står upp nu, men det är kanske läge att sätta sig ner...

"Är du nykter?"

Det var en helt relevant fråga, för när vinstsumman lästes upp fick Pierre Jonsson ett stort glädjetjut i örat:

– Jaaaaaaa! Fy fasan vad kul!

Vinnarens första fråga till Pierre Jonsson var lika spontan som oväntad.

– Han frågade mig om jag var nykter och om det jag berättat verkligen var sant, och det var det ju, skrattar Jonsson.

Mannen berättade att tankarna for runt i huvudet och att pulsen var riktigt hög. Han hade mycket svårt att ta in vad det var han precis hade fått höra, och under hela samtalet skrattade han hejdlöst.

– Jag är helt väck i skallen och tror inte att det som händer är sant. Du får ursäkta, men jag går bara runt här i rummet.

– Sover jag, eller är detta en dröm? Jag går runt här som en salig ande och frågan är om min fru kommer att tro mig när hon får höra om detta. Hur mycket hade vi vunnit sade du?

Pierre Jonsson menar att mannens reaktion var helt väntad.

– Det är förståeligt att man inte kan ta in ett sådant här besked ordentligt när man spelar för 50 kronor och vinner nästan 562 miljoner kronor. Dessutom hade han och hustrun bara spelat Eurojackpot i ett år, berättar han.

Mannens två rader bygger på födelsedagar och turnummer samt ett antal siffror som datorn valt ut.

– Men i första läget kunde han inte riktigt säga vilka nummer som var vad på den rad som gav rekordvinsten, säger Jonsson som nu kommer ha fortsatt kontakt med mannen och hans fru.

– Det ska bli spännande att höra hur hans hustru, som alltså inte var hemma under vårt samtal, tar beskedet. Hon gör kanske som vissa respektive gör, slår mig en signal för att kontrollera att det hela stämmer.