Numera är han assisterande tränare i det Djurgården han så sent som 2001 som spelare tog sitt tredje SM-guld tillsammans med.
De båda tidigare erövrades 1989 och 1990 - åren då Djurgårdens succékedja stavades "Challe, Micke och Garpen". Vilket För "Garpens" del ledde till en fortsatt karriär som på sportsidorna betecknats som en uppslagsbok i stora hockeystunder. Under tio år i NHL, fördelade på Detroit, San José, Florida och Atlanta, spelade han 653 matcher, gjorde 124 mål, 206 assist och samlade ihop totalt 330 poäng. Förutom att han med Florida fick uppleva en visserligen förlorad men dock Stanley Cup-final. Och sist men inte minst - vinna två VM-guld med Tre Kronor.

<b>Skulle bli pricken över i:et</b>
Det var alltså en merittyngd iskrigare som för tre år sedan återvände hem till Stockholm tillsammans med familjen. Han slog sig ned i barndomens Tyresö i vars hockeyrink karriären grundlagts 27 år tidigare. Och han skrev ett treårskontrakt med klubben där hans stjärna tänts.
- Jag såg verkligen fram emot att få avsluta karriären i Djurgården. De här tre åren skulle bli pricken över i:et i min hockeykarriär, förklarar Johan.
Men en axelskada han ådragit sig säsongen 2000 och som tvingat upp honom på operationsbordet två gånger ville inte läka. En tredje operation var inte att tänka på och i oktober 2001 förklarades Johan Garpenlöv som hockeyinvalid.
- Att tvingas sluta jobba på det sättet kändes oerhört sorgligt och tungt. Hade det bara gått att operera axeln hade jag spelat fortfarande, säger han. Men han tillägger med betydligt muntrare tonfall:
- I så fall kanske jag hade gett mig den här tränarutbildningen som jag nu håller på med i 35-årspresent.
För även om han hade fullföljt kontraktet och spelat det här året också, tror han inte att det därefter blivit en fortsättning på isen.
- Det är en del som håller på efter 35. Men det blir tuffare och tuffare, det är mycket träningar och det gäller att hänga med. Man vill ju inte avsluta karriären med sitta på bänken, påpekar "Garpen".

<b>Tar ett år i taget</b>
När erbjudandet kom om att fortsätta i Djurgården som assisterande tränare hade Johan Garpenlöv redan insett att oavsett om han spelade eller inte så är hockey hans liv och det han kan bäst. En hockeyfortsättning i någon form måste det alltså bli. I dag ingår han i Sveriges hetaste ledartrojka på is enligt NHL-modellen, som går ut på att tränarjobbet delas mellan tre man.
I Djurgårdens fall är det huvudtränare Niklas Wikegård som assisteras av förutom Johan Garpenlöv dennes tidigare NHL- kollega Robert Nordmark.
- Vi har delat upp det så att jag ligger lite närmare forwards, Robert tar hand om halvbackarna medan Niklas har det övergripande ansvaret, berättar Johan.
Hittillls har systemet fungerat bra. Även om det händer att de tre tränarna har olika åsikter så har de samma grundprincip om hur hockey ska spelas.

<b>Tre klubbar till</b>
Djurgården är inte ensamt om att praktisera tretränarmodellen. Det finns minst tre klubbar till i Sverige och fler kommer att följa efter, tror Johan.
- För det behövs för att få ett bättre spel. Om man som tränare får koncentrera sig på ett mindre antal spelare kan man kan hjälpa till att utveckla spelarna mera individuellt. Det spelar ingen roll om en spelare är 20, 25, eller 30 år - alla kan bli bättre om de får chansen att utvecklas på rätt sätt, hävdar den blivande 35-åringen, som nu definitivt beslutat sig för att satsa på en framtida tränarkarriär i Djurgården eller någon annanstans.
- Jag tar ett år i taget. Just nu håller jag på med den så kallade Steg 3-utbildningen. Jag går de kurser man måste gå för att i slutändan kunna ta huvudansvaret för ett lag. Sedan får vi se vad som händer.
Det som händer närmast är dock att det blir tårtkalas med familjen och vännerna hemma på Tyresö på fredag. Därefter fortsätter den rafflande kampen mellan Djurgården och Färjestad om en finalplats:
- Det kommer att bli en jättetajt serie men jag tror vi vinner med 4-3 i matcher, säger Johan Garpenlöv och räknar med att det därefter ska vara krattat och klart för att ta hem ett fjärde SM-guld för hans del.