Företagare slipper skatteansvar

Företagare slipper personligt betalningsansvar för skatter som de i krisen fått anstånd med.

En glädjande nyhet, kommenterar Företagarna.

26 mars 2020 13:37

Skatteverket har i ett ställningstagande beslutat att tillfälligt lyfta det personliga ansvaret för skatteskulder som företaget fått anstånd med, så kallat företrädaransvar som innebär att vd eller styrelseledamot annars kan bli betalningsskyldig.

Beskedet hänger ihop med coronakrisen och regeringens beslut i ett av krispaketen att låta företag få anstånd med att betala skatt och även använda redan inbetalda pengar på skattekontot för att skapa extra likviditet i det ansträngda läget.

Intresseorganisationen Företagarna har välkomnat beskedet att få använda skattepengar på krita, men var samtidigt snabbt ute och påtalade det riskfyllda med att låta företagaren låna av staten om man inte samtidigt lyfter det personliga betalningsansvaret för skatteskulden.

"Det är en mycket glädjande nyhet. Sveriges företagare får genom detta ett välbehövligt andrum och vet att plötsliga skatteskulder på grund av krisen inte kommer leda till att man behöver gå från hus och hem", skriver Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna, i en kommentar.

Men reglerna är tillfälliga. När anståndet löper ut, återgår reglerna till det normala med företrädaransvar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olle Lindström/TT