12 330 av de inskrivna arbetslösa i länet hade i oktober varit utan arbete i mer än ett halvår. Det är 1 200 fler personer än samma period samma år. Samtidigt har mer än var fjärde arbetslös varit utan arbete i mer än två år, även om den totala andelen arbetslösa i länet ligger på samma nivå som i oktober förra året (8,6 procent). På riksnivå ligger den siffran på 7,4 procent, vilket är en minskning från samma period i fjol.

Arbetslösheten har sjunkit i såväl Åtvidaberg som Kinda, Mjölby och Norrköping – även om Norrköping toppar listan med hela 12 procents arbetslöshet. Finspång har tillsammans med Boxholm, Vadstena, Ödeshög och Motala en ökande arbetslöshet. Finspång ligger strax efter Norrköping med en siffra på 10,7 procent arbetslösa.

Bäst i länet är Ydre och Söderköping med 4,4 och 46 procent arbetslösa.

På ungdomssidan ser det lovande ut. Andelen arbetslösa unga fortsätter att minska och ligger just nu på 12,2 procent i länet. På riksnivå är den dock ännu lägre och just nu på 104 procent.

Under oktober varslades 195 personer i länet och under årets första tio månader har 1 140 personer varslats, uppger Arbetsförmedlingen.