Uppdraget: rädda landet Fantásien

Under fantasiveckan flödar skapandet på Finspångs bibliotek. Uppdraget är att rädda landet Fantásien.

Ett 15-tal barn tecknar magiska figurer och spännande varelser ur sin fantasi. Lite stimulans får de i böckerna om seriefigurer och monster.

Sportlovsveckans grundtema är hämtat ur boken "Den oändliga historien" – en filmatiserad tysk fantasy- och äventyrsroman av Michael Ende, 1979.

– Den handlar om en pojke som hittar en konstig bok som han dras in i. Den handlar om en massa olika väsen och han måste hjälpa till att rädda den här världen genom att återuppväcka fantasin med hjälp av drakar, jättar och allt som finns, berättar bibliotekarien Maria Karlsson.

Finspångs bibliotek gör samma sak, men har en karta över en annan värld som också måste räddas. Barnen befolkar den med varelser och monster. De bygger upp den här världen från grunden. 

Därför är en stor karta uppspänd över det hotade landet Fantásien som är på väg att förlora kraften ur magin och sagorna. Nu gäller det att använda fantasin för att rädda landet i fara och att fylla det med hjältar och sagoväsen.

– Barn läser mycket, men de tänker inte på samma sätt som förr. Många kan inte skapa en fantasibild, eftersom man matas med att någon annan har bestämt hur allt ska se ut med bilder i böcker och till dataspelen. Det är lite sorgligt att folk börjar glömma hur man gör. Därför är det så viktigt att rädda barnens fantasi och leka med egna tankar. Vi vill väcka upp påhittigheten.

Temat födde flera nya figurer till den stora kartan som var påfallande lik Finspångs kommun. 

Eller så var det bara en inbillning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa