Tvingas flytta för möglet – för andra gången

Efter två lägenheter med svartmögel, båda hos hyresvärden Amasten, ger familjen Larsson upp och flyttar från Finspång.

Hallen är fylld av flyttkartonger. På vardagsrumsbordet ligger astmaspray, andningsmask, mediciner, nässpray och näsdukar. Doftljusen är tända i den fuktskadade trerummaren på Östermalmsvägen, dit familjen flyttade i mars 2018.

Under slutet av november förra året upptäcktes att taket i badrummet hos grannen under var på väg att rasa in på grund av en vattenskada där ett rör läckt länge på våningen över.

– De skar bort baksidan av vårt köksskåp, säger Tommy Larsson och visar en bild av den vita skivan täckt av svartmögel.

Skåpet plastades in, men i springor sipprar torkade mögelsporer ut på köksbänken där matvaror hanteras och elen under skåpet kopplades bort för att det droppade vatten. 

– Lägenheten på tre rum och kök var topprenoverad, två tusen kronor dyrare, vitmålad, med nya skåpsluckor och inbyggd mikro. Jättetjusigt, säger Sabina Larsson.

Men boendemiljön gav problem. Stress och följdsjukdomar har skapat nedsatthet och frånvaro från jobbet med inkomstförluster.

– Jag är konstant trött, täppt i näsan och har huvudvärk. Man vill inte vara här. Vi försöker fly härifrån varje dag, men det är ohållbart. Vi fick avboka julfirandet här. Dottern kan inte ta hem kompisar. Jag trodde att man skulle vänja sig med den här doften av unket vatten, som gamla sopor. En limpa möglar efter två dagar, så all mat vi köper hem åker in i frysen direkt, berättar Sabina.

Den första mögelskadan kom i förra lägenheten i samma område, dit familjen flyttat i februari 2016. Där upptäckte de att mögelsvampar växte vid tröskeln i sjuåriga dotterns sovrum.

– Det var stora fläckar som växte upp ur tröskeln. Golvet vid balkongdörren sviktade.

– Troligen hade vatten runnit innanför fasaden från en läcka på taket. Vi skulle tvätta bort med klorin. De sa att skadan berodde på att vi hade för mycket blommor och hängde tvätt på torkställning. Det skapade fukten, tyckte de.

– Det var ingen rolig tid. Jag hade upprepade lunginflammationer, dottern var sjuk och Tommy var sjuk konstant. Vi var konstant snoriga och blev lätt sjuka igen, berättar Sabina.

Senare fick grannen under fuktskador, det visade sig bero på en läcka i anslutningen till diskmaskinen, som kopplats in av Amastens personal.

– Det har varit en lång process och vi ska fortsätta. 

Efter problemen flyttar nu familjen till en ny bostad i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Andersson

Ämnen du kan följa