Suverän expert på skidspår

Att skriva att Björn Axelsson brinner för frilufts-och idrottsliv i olika former är inte att ta i. Sedan 1971 har han sett till att längdskidåkare från Mellansverige har haft perfekta spår att åka i på Grosvadsområdet.

24 november 2016 07:00

Det är för sina outtröttliga insatser som ”preparerare” av skidspår i världsklass han är nominerad till Årets Finspångare. Skidåkare åker vida omkring för att få träna på de fina spåren.

– Ja, det kommer folk från alla möjliga håll. Att det är 200 personer här och åker under en dag är inget ovanligt, berättar 69-åringen med ett förflutet som elitorienterare.

På meritlistan står ett SM-silver och två landslagsuppdrag. Det tar ett tag för reportern att övertyga Björn om att det inte är någon som skämtar med honom.

– Självklart känns det kul och hedervärt att bli nominerad. Men först trodde jag att det var någon kompis som drev med mig, säger Björn med ett leende.

På gräsmattan där det snart ska bli skidspår, står två snökanoner och väntar på kylan.

– När det blir tillräckligt kallt så arbetar vi två och två i fyratimmarspass dygnet runt i tre dygn för att få snö i spåret. Vi släpar runt kanonerna med hjälp av en traktor och en fyrhjulig motorcykel. Det brukar bli en slinga på två kilometer.

På frågan hur länge han har hållit på med att preparera skidspår kommer svaret blixtsnabbt.

– Hela mitt liv. Jag var med farsan i slutet av 1950-talet när han gjorde spår vid Axsäters reningsverk ned mot Sundet där det fanns ett elljusspår. Vi plockade bort glödlamporna när säsongen var slut så att inte ungarna skulle ha sönder dem, minns Björn och skrattar.

Sedan 1971 har han jobbat med skidspåren på Grosvad och sedan 1999 med konstsnön och snökanonerna som ägs av Finspångs Skidallians med Finspångs SOK, SK Ringen, Grytgöls IK, Ljusfallhammars SK och Regna IF.

– ”Dicka” Jahrl och jag jobbade ihop i många år med skidspåren. Han började några år innan mig.

Den naturliga snötillgången och rätt temperatur för att spruta konstsnö har förstås varit skiftande genom åren.

– 1977 och 1987 hade vi otroligt bra vintrar. 2010, 2011 och 2012 var det också riktigt bra. Ett av åren kunde jag köra skidor varje dag från 19 november till 7 april om jag velat.

Vad är det som gör att just skidspåren här i Finspång har så pass gott rykte?

– Vi är måna om att hålla en bra kvalité på spåren. Slingan är lagom jobbig och passar motionärer. Vi tar ändå 40 kronor i betalt för en dags åkning för de som är över 16 år och då ska de som kommer hit få valuta för pengarna, poängterar Björn med skärpa i rösten.

Björn Axelsson känner ingen stress över den nuvarande bristen på snö och kyla.

– Nä, det ordnar sig. Innan 15 december lägger jag ingen vikt vid väderleken på de här breddgraderna. Det brukar lösa sig.

När de rätta förutsättningarna väl infinner sig, står han där som vanligt. Finspångs suveräna expert på skidspår.

Röstningen  till Årets Finspångare 2016 kommer att starta den 1 december på vår
undersida för Årets Finspångare. Klicka här för att komma dit.

Björn Axelsson

Ålder: 69 år.

Familj: Hustrun Karin, vuxna barnen Erik och Anders, fyra barnbarn.

Bor: Finspång.

Yrke: Pensionär, men jobbar 40 procent på Medley.

Intressen: Upptäcka Sverige med husvagn. Tränar minst fem gånger i veckan.

Det bästa med Finspång: Närheten till naturen.

Vad skulle du vilja se i Finspång: Omklädningsrum för skidåkarna. ”Speciellt för barn-och ungdomar så de slipper åka hem svettiga och frysa”.

Aktuell: En av kandidat till Årets Finspångare 2016.

Bra att veta: Omröstningen öppnar 1 december. Priset delas ut på premiärupplagan av Seniorgalan i Finspång 17 januari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip