– 97 procent av alla motioner som kommer till riksdagen avslås, så väldigt roligt att en av mina första motioner gick igenom. Motionen handlar om att avskaffa mängdrabatten, där brott skrivs av om brottslingen i fråga gjort sig skyldig till fler brott och döms för dessa samtidigt. Riksdagen ställde sig bakom att det ska vara full straffskala för alla brott som en person begår, säger John Weinerhall, riksdagsledamot från Östergötland och uppväxt i Rejmyre.

På tisdagen besökte han Finspång tillsammans med lokala oppositionsrådet och partikamraten Inge Jacobsson.

– Vi har pratat med polisen och fått en bild av hur det ser ut här i Finspång, berättar John Weinerhall.

Artikelbild

| Bilden är ett montage

– Det som folk pratar om är att en brottsling kan få mängdrabatt och inte ens dömas för vissa brott. Då är det något som är fel i vårt rättssamhälle, säger Inge Jacobsson.

I Östergötland rapporterades över 1 000 stölder eller försök till stöld i hemmet förra året och i Finspång var det 67 hushåll som utsattes för detta. I april i år kom det statistik från polisens nationella operativa avdelning att utländska stöldligor står för hälften av bostadsinbrotten i Sverige. Ligorna begår också 90 procent av stölderna när det gäller båtmotorer, bilar, bildelar samt maskiner som används i jordbruk.

– Det är mycket som behöver göras på nationell och internationell nivå inom EU. De som begår brott i Sverige och inte är svenska medborgare ska avtjäna sitt straff i sitt hemland och inte i Sverige. Varför ska utländsk brottslighet belasta svenska skattebetalare?, frågar sig John Weinerhall.

Moderaterna vill också ha fler poliser, ökade resurser och befogenheter till tullen, bättre kontroll över Sveriges gränser genom att gränspolisen förstärks och skärpta straff för inbrott, minst ett års fängelse ska vara praxis.

Artikelbild

| Riksdagsledamoten John Weinerhall (M) i samspråk med partikollegan Inge Jacobsson. John Weinerhall har lämnat in en motion till riksdagen som kan förändra lagstiftningen när det gäller internationella stöldligor.

– EU:s polisbyrå, Europol, ska förstärkas med fördubblade resurser och utökade befogenheter.

Moderaterna vill ha 10 000 nya poliser i Sverige och ökad månadslön med 3 000 kronor. Hur ska allt detta finansieras?
Artikelbild

| Inge Jacobsson och John Weinerhall i samspråk om ny lagstiftning.

– En del av de här sakerna handlar om EU-satsningar. Där får EU prioritera om i sin budget. Vi vill skära ned på strukturfonderna, men också på jordbruksstödet och istället lägga pengar på det vi måste samarbeta kring. När det gäller satsningarna inom Sverige vill vi spara pengar genom att införa bidragstak och spara på de offentliga utgifterna, genom att få ut mer folk i arbete.

Vad händer nu med din motion?
Artikelbild

| John Weinerhall och Inge Jacobsson utanför polisstationen i Finspång.

– Den behandlas av regeringen, som ska komma tillbaka till riksdagen med ett förslag på ändrad lagstiftning. Men det är inte alltid regeringen gör som riksdagen vill, men jag hoppas förstås på det, säger John Weinerhall.