Rejmyreandan ska ta glasbruket ur krisen

"Som företag ska vi gå ur den här krisen starkare". Det säger Ulf Rosén, delägare och vd på Reijmyre glasbruk.

Trots coronautbrottet råder det febril aktivitet i Hyttan på glasbruket i Rejmyre. 

– Det finns väl ingen som upplevt något liknande, det drabbar precis alla företag och självklart även Reijmyre glasbruk, säger Viktor Söderberg, delägare till glasbruket som grundades 1810.

Det var Viktor och Ulf Rosén som tog över glasbruket för ett knappt år sedan. 

– 2019 gick bra och vi har haft mycket att göra. Men i och med coronakrisen blir det med en gång färre kunder i butiken och en rejäl minskning av order. Nu är vi i det läget att vi kan och behöver bygga upp ett lager, så vi kör på som vanligt. Dessutom har vi en befintlig orderstock att beta av, förklarar Viktor Söderberg.

Glasbruket har just nu tio fast anställda medarbetare plus ett antal pensionerade glasblåsare som kallas in vid behov.

– Sedan vi tog över har vi sakta kunnat anställa mer personal och utökat produktionen. Som det ser ut nu ska vi inte behöva permittera eller för den delen varsla någon personal om uppsägning, poängterar vd:n Ulf Rosén.

Historisk sett har glasbruket i Rejmyre gått igenom många konkurshot och konkurser, det har helt enkelt varit svårt att få ekonomin att gå ihop.

– Det är personalkostnaderna som är dyrast, så är det. Men det finns också en speciell anda i Rejmyre att vi ska klara av svårigheter tillsammans, säger Ulf.

Gör ni något speciellt just nu för att få kunder att köpa era produkter?

– Vi utvecklar vår webbutik och erbjuder fraktfritt.  

Hur länge kan ni klara er utan att dra ned på produktionstakten eller permittera personal?

– Fram till sommaren klarar vi oss bra. Som företag ska vi gå ur den här krisen starkare än innan. Men fortsätter coronakrisen över sommaren och in i hösten, då blir det ohållbart även för oss, berättar Ulf.

Medelåldern på glasblåsarna är också en aspekt att väga in i det hela.

– De yngsta är strax över 50 år och de flesta är 60 plus, och kan förstås drabbas av viruset och då kan vi få bekymmer att producera. Hälsan går förstås före allt annat, säger Viktor.

Vad tycker ni staten borde göra för att underlätta för företag?

– Ta bort arbetsgivaravgifterna under en begränsad tid. Då kan företagen behålla sin personal längre, innan de behöver permittera, säger Ulf Rosén.

Fotnot: Senare samma dag som den här intervjun gjordes la regeringen fram ett nytt krispaket, där arbetsgivaravgifterna tas bort för småföretag med upp till 30 anställda under fyra månader.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa