FINSPÅNG

– Det här är en helt fantastiskt bra verksamhet, säger Tore Larsson, anläggningsansvarig på Atlaslunden, som är hemmaplan för Torstorps IF.

– För oss gubbar är det värdefullt rent socialt att träffas och trivas ihop och prata lite på förmiddagarna under varje fredag. Och för föreningen gör vi också en insats, genom att vi målar, snickrar och pysslar om hela anläggningen och vi hjälper även till med kritningen av fotbollsplanerna när det är dags för match.

Artikelbild

| En fikastund hör givetvis till i samband med gubbdagis på Atlaslunden i Torstorp.

Blir det kostsamt för klubben?

– Snarare tvärtom, eftersom vi gör allt jobb helt ideellt, precis som det alltid varit här i Torstorp. Gubbdagiset har nu funnits till i tre år, men även innan dess utfördes mycket arbete ideellt härute. Bland annat av Karl-Erik Andersson, som varit härute och jobbat sedan 1980-talet och fortfarande är här ute på anläggningen i princip varje dag och givetvis också på fredagsförmiddagarna.

Varifrån kom idén till gubbdagis?

– Den inspirationen fick jag från Grytgöls IK, berättar Torbjörn Gustavsson. Jag såg i ett reportage att dom hade en sådan här verksamhet på deras fotbollsarena och då tänkte jag att, om de kan göra det, så ska väl vi också kunna det.

Artikelbild

| Per Strannelid kritar upp linjerna inför kommande duster på Atlaslunden.

– I början var vi bara några stycken, men numera har dagiset vuxit till ett 10-tal deltagare och vi har plats för fler om någon känner för det. Vi har inte ens något arbetstvång, utan vill man bara komma ut hit och fika, så går det alldeles utmärkt. För i grunden är det här helt enkelt en social samlingsplats.

Men vad brukar ni jobba med?

Artikelbild

| Karl-Erik Andersson sladdar av en av planerna på Atlaslunden.

– Det finns alltid nåt att göra på en sån här stor anläggning som Atlaslunden, säger Tore Larsson. Ibland målar vi om något och snickrar ihop om något går sönder. Dessutom hjälper vi till att ritsa planerna inför alla matcher och vi sladdar ut grästovorna på planerna efter matcherna. Idag fixar vi till en läktare som behöver fräschas upp.

– Däremot klipper vi inte gräset på fotbollsplanerna, utan det hjälper Finspångs kommun till med, precis som de gör på många andra fotbollsplaner i kommunen.

Artikelbild

| Under hösten ska Torstorps IF både renovera och bygga till klubblokalen på Atlaslunden.

– Så jag ger gärna en eloge till kommunen den insatsen, precis som den fina hjälp vi får av en verksamhetsgrupp från kommunen, som är här varje dag och jobbar och ser till att anläggningen hålls i bra skick med hjälp av trimmer och annat.

Och det är inget tvång att komma varje fredag?

– Nej, inte alls, utan det här bygger helt på frivillighet och att man har tid att komma. Men av någon anledning brukar de allra flesta dyka upp här varje fredag och det är väl ett bra betyg till vårt gubbdagis!

Hur ser verksamheten ut i övrigt i föreningen?

– Det är mycket bra läge, med cirka 600 medlemmar samt tio ungdomslag och två seniorlag i fotboll, säger Jan Schmidt, ordförande i föreningen. Så det är med andra ord mycket aktiviteter på den anläggning som gubbdagiset hjälper till att sköta!