Polisen Annas deckarsuccé

Första boken blev en succé. Nu kommer Finspångstjejen, polisen och författaren Anna Karolina med uppföljaren ”Står dig ingen åter”.

27 augusti 2015 14:05

Debutboken ”Stöld av babian” har fått mycket hyllningar och förutom i Sverige har den släppts i Tyskland, Australien, Frankrike och Finland.

– Första målet var att den skulle bli utgiven. Sedan är det otroligt kul att den fått så mycket fin respons, säger Anna Karolina.

I mitten av augusti deltog hon på den nya deckarfestivalen Crimetime Gotland och nominerades som debutant i det nya priset Crimetimespecsavers award.

Hon har jämförts med Jens Lapidus språkmässigt och Leif GW Persson, när det gäller beskrivningen av polisarbete. Många anser att hon ger en gedigen bild av det i sina böcker.

Anna har arbetat som polis sedan mitten av 2000-talet, bland annat på rånkommissionen i Stockholm.

– Jag vill få fram det autentiska polisarbetet. Jag är intresserad av att skildra båda världarna och komma in i huvudet på de kriminella också. Vid rånkommissionen träffade jag många kriminella i förhörssituationer och på gatan.

I ”Står dig ingen åter” mördar en kvinna sin sjuåriga dotter påverkad av det hallucinogena preparatet ”badsalt”, även känt som ”kannibaldrogen” MDPV. När flera liknande mord sker i Stockholm blir det polisens högsta prioritet att komma åt maffialedaren som levererar den livsfarliga drogen.

– Det är en fiktiv bok, men jag inspireras av verkliga händelser. Huvudrollsinnehavaren Amanda är en tuff polis som inte bryr sig om vad andra tycker, säger Anna Karolina.

40-åringen tycker att det roligaste med att skriva kriminalromaner är att få hitta på allting.

– Sedan kan det vara ensamt och ångestfyllt, men det är en häftig känsla när allt är klart. Nu ska jag vara tjänstledig i ett halvår och skriva på tredje boken i serien.

Anna är uppvuxen i Finspång och lämnade orten i 20-årsåldern. Numera bor hon i Malmö.

Den 23 oktober kommer hon till Finspång för att signera böcker under Vibergas jubileumsfirande.

– Jag jobbade extra och sommarjobbade i cafeterian på Viberga när jag var ung. Jag har tänkt göra lite besök i Östergötland. Det är många Finspångare som tycker det är kul att läsa mina böcker eftersom jag kommer från orten. I min senaste bok nämner jag lite om Finspång när huvudpersonen åker dit för att hälsa på en barndomskompis, berättar Anna Karolina.

Hur framtiden ser ut efter tredje boken är inte bestämt.

– Jag tar en bok i taget. Men det kan mycket väl bli fler, konstaterar Anna Karolina.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!