På onsdagen anordnades sista bussresan ut till Lunddalen, efter en lång säsong som startade redan den 16 maj.

– Det har varit en bra säsong, även om vi varit något färre deltagare, jämfört med förra sommaren, säger Anneli Andersson, från Finspångs kommun, som håller i den här aktiviteten.

– Att det varit lite färre i år, i snitt cirka 40, beror nog på den extremt varma sommaren. Men de som kom mitt i sommaren, passade på att ta svalkande dopp i Bönnern här precis bredvid.

Artikelbild

| Drygt 40 deltagare kom till Lunddalenresornas avslutning på onsdagen.

Vad har ni haft för aktiviteter på programmet?

– Det har varit bollspel, Lovsjöspelet, sittgympa, tipsbingo, tipspromenader och givetvis kaffe och fika, säger Anneli Andersson.

Tror du att det blir en 51:a säsong nästa sommar till Lunddalen, trots lite färre deltagare i år?

– Ja, absolut, utbrister Anneli Andersson. Den här traditionen vill fortsätta hålla liv i och jag tror många skulle sakna de här resorna om de lades ner.

Artikelbild

| Torbjörn Falkerby, Friluftsfrämjandet och Anneli Andersson, Finspångs kommun, var på plats vid avslutningen för Lunddalenresorna.

Resorna anordnas i samarbete mellan Högby och pensionärsorganisationerna i Finspång. Bussen har avgått från Bergslagstorget och via hållplatserna Mellangrind, Bergslagsvägen, Snippen, Torstorpsvägen, Nyhem, Ekkällevägen, Storängsskolan, Gronvägen, korsningen Dunderbacksvägen, Tegelbacken, Päronträdet, Slottsvägen och Kanalgatan slutligen styrt ut till Lunddalen.

Så här säger Torbjörn Falkerby från Friluftsfrämjandet om sommarsäsongen:

Artikelbild

| Friluftsfrämjandet har öppnat ett hotell i Lunddalen, ett insektshotell, som redan lär ha fått gäster.

– Vi har haft ovanligt mycket uthyrning av anläggningen här i Lunddalen, vilket känns väldigt roligt.

– Förutom pensionärsresorna hit på onsdagar, har vi även haft bröllop, 50-årsdagar och en hel del andra festligheter.

Hur är skicket på anläggningen?

– Den är i gott skick och vi har nya förbättringar på gång, säger Torbjörn Falkerby.

– Bland annat ska vi bygga ett nytt vindskydd nere vid sjön Bönnern, där man sedan kan övernatta om man vill eller bara sitta i och njuta av sjöutsikten. Virket är redan inköpt, så nu ska vi bara transportera ner det till sjön och börja bygga ihop det. Och det kommer att bli en eldplats framför, där man kan grilla korv exempelvis.

– Och vi har fått en bättre förbindelse ner till Bönnern, via den nya trappa, som vår stugfogde Jan-Erik Fors och Nils-Åke Nilsson byggt.

Något mer på gång?

– Ja, nu ska vi snart börja borra efter eget vatten till anläggningen här i Lunddalen. Idag har vi orenat sjövatten som vi pumpar upp från Bönnern och rakt in i huset. Det har fungerat bra, men det har varit lite sjösmak på vattnet, så med det nya vattnet som vi ska få, blir förstås en klar förbättring härute.

Förutom resorna till Lunddalen, har pensionärerna även gjort en utflykt till Risinge prästgård och en till Bönergården under sommarsäsongen.