Örjans glädjerika hjälpsamhet

Att alltid försöka hjälpa till och lösa kundernas problem, hur små de än må vara. Det är Örjan Fritiofssons ledstjärna som gör att han är nominerad till Årets Finspångare 2016.

17 november 2016 07:00

– Jag tror det ligger i blodet. Vissa har det och vissa inte, säger Örjan när tidningen dyker upp i den anrika butiken utmed Stora Allén på Östermalmsområdet.

Det var Örjans svärfar Stig Persson som startade Stig Perssons Audio och Video 1968, en verksamhet som varit samma lokaler trogen sedan dess. Kedjan med Audio och Video finns över hela Sverige med cirka 150 butiker

– Åren går fort, vi är den äldsta butiken inom Audio och Video. Jag började arbeta här 1981, heltid 1983 och tog över 1989, berättar Örjan efter att ha klämt till med ett av de fastare handslagen som reportern känt under sin karriär.

Efter att ha vecklat ut fingrarna igen så gick det ändå bra att slutföra intervjun med den vältränade 55-åringen.

– Ha, ha. Ja, jag tränar en hel del. Jag vill hålla mig i form och tror att jag fortfarande kan utveckla mig. Just nu tränar jag för att förbättra mig i kulringen, berättar Örjan som i somras var med i Finspång AIK:s serielag i friidrott, där han stötte kula och fick vara med och vinna division 1.

Kunderna strömmar in, samtidigt som telefonen ringer gång på gång.

– Titta här! I den här lådan har jag fullt med smågrejer som jag hjälpt kunder med. Det handlar mycket om att anpassa SIM-kort till mobiltelefoner, förklara fjärrkontroller och datorer.

Motiveringarna som kommit när det gäller Örjan handlar mycket om den goda servicen och att han med glädje hjälper till utan egen vinning.

– Många kunder är glada för att vi finns. De stora kedjorna kan inte ge den service vi kan erbjuda. Vi lagar och fixar det mesta här på plats eller ute hos kunderna. Kunden möter samma ansikten när de kommer hit. Det tror jag är jätteviktigt, poängterar Örjan.

Han förklarar också att verksamheten självklart är ett företag, med tre anställda, som måste tjäna pengar för att överleva.

– Visst är det så. Men vi har 15-40 småjobb varje dag som vi inte tar betalt för. Det känns bra att nästan dagligen få höra att det är bra att vi finns och kan hjälpa till. Jag är säker på att vi i längden tjänar på att ha den inställningen.

Örjan tar fram en gammal tummad lapp med tio ”budord”. Bland annat står det: ”Håll vad du lovar”, ”Visa alltid glädje”. ”Hjälp varandra, hjälp andra”. ”Spara aldrig på stegen”.

– Det är mina ”budord” som sitter i ryggmärgen. Så länge vi kan efterleva dem så kommer det att gå bra för oss, konstaterar Örjan Fritiofsson och tar med ett leende emot nästa kund.

Röstningen till Årets Finspångare 2016 kommer att starta den 1 december på vår undersida för Årets Finspångare. Klicka här för att komma dit.

Träningsflitig

Namn: Örjan Fritiofsson.

Ålder: 55 år.

Familj: Hustrun Eva samt barnen Malin, Johanna och Albin.

Bor: Villa i Finspång.

Yrke: Butiksansvarig Stig Perssons Audio och Video.

Intressen: Träning och mopedåkande.

Det bästa med Finspång: Närheten till allt. ”Finspång är ju Sveriges medelpunkt”.

Vad skulle du vilja se i Finspång: Personligt en kastring. Att folk rör sig ute mer i Finspång och aktiverar sig.

Aktuell: En av fem personer som är nominerade till Årets Finspångare 2016.

Bra ett veta: Omröstningen öppnar den 1 december. Priset delas ut på premiärupplagan av Seniorgalan i Finspång den 17 januari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip