Ökat behov av gemenskap och stöd

Outtröttlig i sitt engagemang för flyktingar är beskrivningen av henne. Grethel Forsberg är den tredje kandidaten till Årets Finspångare.

22 november 2016 07:00

– Självklart blev jag glad när du ringde, men jag tänkte först säga nej till att vara med. Det är många människor i det ekumeniska flyktingnätverket som i det tysta gör liknande insatser som jag. Det som fick mig att ändra mig var tanken på den eller de som nominerat mig.

Grethel igen:

– Jag anser att vi inte har något annat val än att hjälpa till. Det finns inga andra alternativ. Vi motiveras av att försöka jobba för och göra tillvaron så dräglig vi kan för dem man möter.

Behovet av gemenskap och praktisk hjälp ökar i takt med att fler flyktingar kommer hit. Det blir många resor till Migrationsverket, utlänningsroteln och barnavårdscentralen med tillhörande samtal när behoven så kräver. Ibland är det också svåra fall att hantera.

Redan i november 2013 fick Grethel Forsberg ta emot Finspångs kommuns demokratistipendium för sitt arbete för flyktingar och asylsökanden. Motiveringen till utmärkelsen löd: "Med oförtröttligt arbete och ett aldrig sinande engagemang öppnar du dörrar och hjälper medmänniskor in i vårt samhälle”. I mer än 30 års tid har hon kämpat för samhällets svaga och fortfarande brinner lågan för att hjälpa utsatta människor.

Grethel Forsberg har tidigare förklarat att hon alltid har varit nyfiken på främlingar och dras lite till det som inte är precis svenskt. Intrycken intresserar och berikar hela familjen.

– Människorna ger mig hopp, kraft och glädje. De har levt livet på riktigt och deras ord väger tungt. För mig är utbytet med vänfamiljerna och den internationella kvinnogruppen fantastiskt och vidgar verkligen min horisont. Så mycket roligt vi har tillsammans!

Vänfamiljernas olika levnadsöden med varierande slut griper alltjämnt tag i henne.

Vänskapsbanden knyts framför allt i skolan och inom Centrumkyrkan som Grethel tillhör. Många familjer gör insatser som fadderfamiljer men Forsbergs är en av dem som varit med längst. När tidningen tittar förbi Grethel på SFI på gamla Bergska har vuxeneleverna precis backat ihop skolböckerna och gått hem. Måndagen avslutades med att diskutera Astrid Lindgrens omtyckta barnböcker och Pippi, Emil, Madicken och barnen i Bullerbyn.

– Intresset har varit stort och jag anser att en så stor författare som Astrid Lindgren bör eleverna känna till. Vi började med att visa att hon finns på våra 20 kronors–sedlar och berättade senare mer om vem Astrid Lindgren var och vad hon skrev, utvecklar hon.

Röstningen till Årets Finspångare 2016 kommer att starta den 1 december på vår undersida för Årets Finspångare. Klicka här för att komma dit.

Grethel Forsberg

Ålder: 72 år

Familj: Maken Veine, sönerna Dan och Jakob med familjer

Bor: Bostadsrätt i Finspång

Yrke: Pensionär, vikarierar emellanåt som SFI-lärare

Intressen: Gemenskap med vänner av olika nationaliteter, engagerad i Centrumkyrkan, motion i friska luften

Det bästa med Finspång: Finspång med omnejd är så vackert!

Vad skulle Du vilja se i Finspång: Fler arbetstillfällen så att många av våra duktiga invandrare

kunde få känna att de verkligen är en del av vårt samhälle.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard W Larsson