– Ja, och Viktor har heller inte börjat ännu eftersom han varit hemma och är sjuk, säger hans mamma Elisabeth Johansson.

Det var i april 2013 som den politiska majoriteten (S+V+MP) beslutade att lägga ner barnomsorgen på obekväm arbetstid, så kallat "nattis". I augusti samma år stängdes verksamheten, vilket fick berörda föräldrar att protestera. De styrande politikerna motiverade beslutet främst med att kommunens ekonomi var ansträngd och eftersom det inte är lagstadgat med ett "nattis" i kommunerna, blev det den verksamheten som fick stryka på foten. En nedläggning skulle spara tre miljoner kronor.

"Ett av mina svåraste beslut att fatta, men verksamheten som den var då fungerade heller inte som den skulle", sa Ulrika Jeansson (S) då.

Artikelbild

| I en del av Högklints förskola finns det också barnomsorg på obekväm arbetstid.

I valrörelsen till 2014 års val, lovade Socialdemokraterna att återinföra "nattis" under kommande mandatperiod. V och MP sa heller inte emot, utan stöttade den idén.

Sedan har det dragit ut på tiden och så sent som måndagen 3 september, sex dagar innan valet, kunde den dygnet-runt-öppna-barnomsorgen på Högklints förskola äntligen komma igång.

– Att bara ha ett barn på "nattis" är inte hållbart över tid. Det blir alldeles för dyrt. Vi har sagt att vi ger det ett halvår och gör en utvärdering, förklarar kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson.

För Elisabeth Johansson är den nyöppnade verksamheten guld värd.

Artikelbild

| Viktor i lektagen på hemmaplan.

– Ja, verkligen. Jag bor i Finspång och har tidigare pusslat ihop det med min mamma och pappa som bor i Ljusfallshammar och ibland har Viktors storebror, som är 18 år, ställt upp när jag jobbat. Det har varit riktigt tufft att få ihop vissa veckor, den här lösningen känns mycket bättre. Jag är tacksam och glad att den här möjligheten nu finns, poängterar hon.

Elisabeth, är ensamstående mamma, och arbetar inom hemtjänsten på kvällar och helger, det är då hon behöver barnomsorg för sin snart fyraårige son Viktor.

– Det är samma personal som följer Viktor från förskolan till "nattis" vilket också känns bra. Men visst vore det kul om det blir fler barn inskrivna så Viktor får någon eller några mer att leka med på kvällarna.

Fotnot: Dygnet-runt-barnomsorg erbjuds för barn som fyllt ett år till och med 31 juli det år barnet börjar förskoleklass. Barnomsorgen på obekväm arbetstid är öppen samtliga dagar på året. Den beräknade kostnaden för den här satsningen ligger på drygt 3,4 miljoner kronor per år.