LÖRDAGSKRÖNIKA GO´MORRON!

Det står en potta på en trädstubbe längs motionsslingan. En gammal, vit, emaljerad, som påminner mig om den vi använde i sommarstugan på 1950- och 60-talet.

Hur har den hamnat där på stubben, i skogen bakom KL-Industri och nära stugan där välkände Finspångsbon Rune "Sama" Samuelsson huserade? Jag frågar mig om pottan möjligen är ett kommunalt initiativ för att ge en hjälpande hand till oss motionärer. Tanken är inte så dum. Nöden har som bekant ingen lag och behovet att lätta på trycket kan mycket väl komma olämpligt, till exempel under promenaden. Numera får man vara försiktig och inte tömma blåsan hur och var som helst. Det går väl under beteckningen förargelseväckande beteende. En potta skulle kunna vara ett alternativ, men knappast just denna potta, för när jag går fram till stubben märker jag att pottan är rostig invändigt och nästan helt saknar botten. Men ett och annat hemlighus utefter promenadslingorna vore kanske ändå något för kommunen att fundera på. Är inte kommunen inblandad i pottärendet, så lär det vara någon humorist som behagar skämta med oss. Det tror jag är mest sannolikt..

Nu flyger tornseglarna åter över Dunderbacken och Östermalm. Pålitliga rapportören Mona-Lisa Lindgren noterade årets första exemplar 21 maj och ytterligare en fågel anlände två dagar senare. "Det är något senare än vanligt. Kyliga nätterna i maj kan det ha berott på," gissar Mona-Lisa som saknar en tornseglare. Det brukar vara tre som kommer. Margaretha och Janne Nilsson på Kraftkärrsvägen satt på balkongen och fikade när de såg hela fem tornseglare i luften, alltså dagen innan Mona-Lisa upptäckte "sina" fåglar.

Biblioteket lämnar Bildningen vid Skutbosjön och flyttar i juli in till nya lokaler i centrum, på övervåningen i Kristallen. Det hoppas jag ska bli bra för alla parter. Jag förväntar mig att personalen får bättre kontroll och uppsikt över tidningsavdelningen. I Bildningen finns dagstidningarna på entréplanet och biblioteket är på våningen över. Det har inte alltid varit lyckat. Exemplar försvinner helt och jag har också märkt hur delar av sidor rivits ur. Det är ett sabla sätt att en del läsare på detta sätt saboterar läsningen för andra.

Postnord är i kris. Ekonomin svajar och kunder klagar på att paket, brev, kort och andra försändelser inte kommer fram i tid, eller inte kommer alls. För att spara på kostnaderna vill Postnord höja portot med en krona (till tio), strunta i att tömma brevlådorna på söndagar och införa varannandagsutbärning för att skära i kostnaderna. Inte säkert att allt går igenom, men det skulle inte förvåna mig. Nya tider? Ja. Bättre tider? Knappast.

Visst finns det skäl att klaga på Postnord, men jag tänker bryta kritikerkedjan och komma med beröm. En torsdagsmorgon i slutet på maj lade teven av. Inget ljud, ingen bild. På torsdagsförmiddagen ringde jag Telia och förklarade dilemmat. Killen jag pratade med misstänkte att det blivit fel på Routern, som tydligen är navet för att teven ska fungera. "Jag skickar en ny Router i dag", sa killen. Jag undrade när jag skulle få den och beredde mig på ett TV-löst veckoslut.. "Har vi tur kommer den i morgon (fredag)", blev hans svar.

Jag hade inga stora förhoppningar. Men klockan 14.00 på fredagen fick jag ett sms från Postnord. Mitt paket fanns på Ica Hårstorp. 14.30 hämtade jag paketet och en timme senare hade Örjan Fritiofssons TV-tekniker installerat Routern och teven fungerade igen. Tack till vår lokale TV-handlare och också till Postnord för ett snabbt genomfört jobb. Det är sånt man vill se mera av.

Vissa problem vållade senaste ortskluringen, men slutligen kom följande fram till det rätta svaret, Arkösund: Bröderna Ståhl, Leif Östberg/Regina Andersson, Ruth Snabb, Gudrun Bengtsson, Bill Persson och Ulf Folkesson i Finspång, Janita Eriksson och Edit Andersson, Lotorp, Anne-Marie Karlsson, Sonstorp, Hilli och Berth-Arne Maxe, Inga-Kari Karlsson, Borggård, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Gösta Hultmark, Ljusfallshammar, Yvette och Ronny Ripskog, Katterum, Gudrun Holmgren, Grytgöl, Torsten Heimstrand, Göran Bergljung, Rosemarie Carlsson, Lennart Pehrsson, Norrköping, Jan-Olof Ek, Kolmården, Nisse Sjödin, Åby, Gun-Britt Holmgren, Linköping, Kerstin Eriksson, Ljungsbro, och Allan Carlsson, Norrtälje.

Månadens (svåra?) ortskluring kommer från Finspångsbon Ulf Folkesson: Large+21:a+hår. Svarsalternativ är 0122-171 40, 070- 413 14 62 eller sms:a.

Trevlig (mid)sommar önskar jag alla er som läser dessa Glimtar.