Förra året kom 64 lag till start i Kraftloppet i Finspång. Då gjordes en ny bansträckning, där sträckorna till Sonstorp och Grytgöl togs bort, vilket innebar ett kortare och mer koncentrerat lopp till Finspångs tätort.

– Det är fortfarande tio sträckor, men flera sträckor är under tre kilometer. Totalsträckan är numera fem mil, jämfört med 72 kilometer tidigare, säger Robert Skoog.

Detta år satsar arrangerande Faik Friidrott på en helt ny klass för ungdomar, upp till och med gymnasieåldern.

Artikelbild

| Förra året blev det hemmaseger när Finspångs SOK tog hem herrklassen.

– Den långsiktiga planen är att det är de unga som ska ta över från oss gamla. Det är en svår utmaning att få äldre barn och tonåringar att utmana sig själva. Det är svårt, speciellt i konditionssporter, många har andra intressen. Men vi hoppas att vår nya klass ska locka en hel del ungdomar.

Mixed, herrar och damer är de övriga klasserna i tävlingen, som anordnas den 31 augusti.

– Mixedklassen brukar vara klart mest populär, medan det är svårare att hitta löpare till damklassen, säger Robert Skoog.

Loppets sträckor är mellan två och nio kilometer. Samtliga löpare i laget har valmöjligheten att springa två sträckor, därför kan varje lag bestå av mellan fem och tio löpare.

Artikelbild

| Robert Skoog, Emilia Latvasalo, Elin Karlsson och Robbin Kantarp hoppas att 80 lag ska komma till start i Kraftloppet.

– Många lag kommer med fem starka löpare. Deltagarna kommer mestadels från länet, men genom åren har vi haft löpare från Värmland, Stockholm, Södermanland.

Start och mål är som vanligt vid Grosvad och växlingsstationer finns bland annat vid Bildningen, Atlaslunden och i Lotorp.

Hur ser ni på konkurrensen. Det arrangeras en hel del löpartävlingar i Östergötland under sommarhalvåret?

– Rent konkurrensmässigt ligger vi bra i tiden. Stora orienteringstävlingen O-Ringen, genomförs i juli och då ska vi vara på plats och försöka hitta löpare till Kraftloppet, säger Robert Skoog.

Han understryker att den årliga tävlingen handlar en hel del om att utmana sig själv och andra.

– Det är många utmaningar på arbetsplatser och bland kompisgäng. Vi siktar på att 80 lag ska komma till start i år.

Det 21:a Kraftloppet arrangeras av Faik med funktionärer från Lotorps IF, Torstorps IF, Sonstorps IK och Finspångs SOK.

– Vi samarbetar med Pridefestivalen i Finspång, som anordnas samma dag, så att inte arrangemangen ska krocka med varandra, påpekar Robert Skoog.