Mopedisten var nära att frontalkrocka

Mannen köpte sprit, drack en del och åkte sedan iväg på sambons moped. Han var nära att krocka vid ett par tillfällen innan olyckan var framme.

29 mars 2020 22:00

Det var i centrala Finspång i slutet av november förra året som den vingliga färden uppmärksammades av flera trafikanter. Ett vittne som kör yrkestrafik trodde först att mopeden skulle köra ner i ett dike, men den vingliga färden fortsatte genom en rondell och vidare. Vid flera tillfällen var det nära till frontalkrockar med bilar.

Mannen erkänner brott. Han förklarar att han varit nykter under flera månader, men att han fick ett återfall just denna dag. Han tycker att färden gick ganska bra, men då han skulle köra genom en park körde han omkull. Han tror det beror på att gräset var halt och blött. 

Då polisen kom till platsen uppmättes alkoholkoncentrationen i mannens blod till 3,03 promille. Mannen uppger att han druckit en "kvarting" före färden och sedan börjat dricka den andra när han satt ner efter olyckan.

Tingsrätten menar att alkoholkoncentrationen i blodet måste ha varit mer än 1,0 promille under färden, även om mannen druckit mer efteråt. Därmed har han gjort sig skyldig till både grovt rattfylleri samt olovlig körning då mopeden kan gå i 45 kilometer per timme och kräver körkort.

Tingsrätten menar att det framkommit under förhandlingen att mannen är i behov av hjälp. Han är medveten om sitt missbruk och är positiv både till hjälp och behandling. Därför tilldöms han skyddstillsyn med samhällstjänst. Han ska också genomgå lämplig behandling.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elisabet Bergquist