– Jag gick på ett årsmöte och blev invald direkt. Plötsligt var jag med i kommunfullmäktige. Jag har alltid varit politiskt intresserad och haft åsikter om allt möjligt. Det har varit jättespännande att ta del av det politiska arbetet, berättar Marie Johansson.

Det var en partikollega i Norrköping som absolut tyckte att Marie Johansson skulle engagera sig politiskt.

– Tanken var att aktivera mig i Norrköping, men sedan flyttade vi till Finspång och då blev det här istället.

Artikelbild

| KD i Finspång vill lägga mer resurser på de äldre och de yngre.

Kristdemokraterna nådde två mandat till kommunfullmäktige både i valet 2010 och valet 2014. Med strax under fyra procent av rösterna i kommunvalet, är KD det minsta partiet av de åtta partierna i KF i Finspång.

– Att komma in i kommunstyrelsen på ett eget mandat skulle vara bra. Nu har vi en så kallad insynsplats. Självklart vill vi ha mer att säga till om och ett större mandat.

Marie Johansson är självkritisk när det gäller de fyra åren som snart har gått.

– Jag har lärt mig oerhört mycket om hur det politiska samspelet fungerar. Samtidigt hade vi kunnat vara vassare i olika frågor och tagit mer plats.

KD och Marie Johansson vill stärka och lägga mer resurser på de äldre och på de yngre.

– Det är två frågor som jag verkligen brinner för. Väntetiden till äldrekuratorn är just nu tre månader, vilket inte är okej. Det måste gå mycket snabbare om man har problem och vill prata med någon. Stärka ungdomshälsan och nå ungdomarna tidigt är också jätteviktigt. Lärarna har mycket att göra ändå, men att vara mer observant i skolan är viktigt.

KD på riksnivå med Ebba Busch Thor i spetsen ligger pyrt till i opinionsmätningarna och skulle det vara val idag är det inte alls säkert att man mäktar med fyraprocentspärren.

– Det är konstigt att vi inte går framåt, jag förstår det verkligen inte. Vår politik borde tilltala fler. Ebba gör ett bra jobb, även om jag inte håller med i alla frågor. Till exempel när det gäller migrationspolitiken, där jag tycker vi borde ha en helt annan inriktning, säger Marie Johansson.

Att majoriteten (S+V+MP) plockade bort lagen om valfrihet inom hemtjänsten gillades inte av något Alliansparti.

– De äldre vi har pratat med tycker att det borde varit kvar. Det var inget bra beslut att ta bort den valfriheten, klargör Marie Johansson.

I Sonstorps valkrets röstar väldigt många på KD – det är sedan gammalt.

– Ha, ha. Det är en del som tar för givet att jag bor där också, men det gör jag inte, säger Marie Johansson.