Kallduschen: Sämst i landet på färdtjänst

Finspång är sämst i landet när det gäller möjligheterna att resa och beställa färdtjänst, enligt Synskadades Riksförbunds kartläggning.

Förbundet har kartlagt reglerna för färdtjänsten i Sveriges samtliga regioner och 290 kommuner. Kartläggningen fokuserar på fem aspekter som baseras på fri rörlighet och flexibilitet för individen: Möjlighet att resa och beställa resor dygnet runt, hur lång förbeställningstiden är, möjlighet till korta stopp och begränsningar i antalet resor.

I hela landet är det endast två kommuner som svarar nej på alla fem påståenden. Dessa kommuner är Finspång och Ydre.

Lars Johansson är chef för transportenheten i Finspångs kommun.

– Vi kör från 06–22.30 numera. Då har vi utökat kvällstiden från klockan 21, men det är väldigt få resor efter klockan 21. Vi trodde det skulle bli populärt, men dessa resor går att räkna på ena handen varje månad, samtidigt som det är förenat med ganska stora kostnader, säger Lars Johansson.

Han berättar att resor helst ska beställas mellan klockan 08 och 16.

– Men det går att beställa mellan klockan 06 och 20. Resor efter klockan 21 ska beställas dagen innan.

Förbeställningstiden i Finspång, och i de flesta av länets kommuner, är två timmar. Det är inte möjligt att göra korta stopp på resan i kommunen.

– Vi har samåkning och måste tänka på samtliga resenärer. Men det finns inskrivet i regelverket att korta stopp kan göras för kyrkogårdsbesök, säger Lars Johansson.

Hur ser du på möjligheten att erbjuda resor och beställningar dygnet runt?

– Det skulle bli fruktansvärt dyrt, det är alltid en avvägning för kostnad kontra servicenivå. Vi får ofta beröm för vår färdtjänst av våra resenärer, sedan kommer det in vissa klagomål ibland, konstaterar Lars Johansson.

Enligt kartläggningen kan resor bokas och ändras dygnet runt i 115 av landets kommuner. De kommuner som har lämnat över sin färdtjänst till Östgötatrafiken kan boka eller ändra sina resor dygnet runt. Det går att åka dygnet runt i åtta av länets kommuner.

Kommunalrådet Ulrika Jeansson (S) understryker att det är väldigt få färdtjänstresenärer under sena kvällstider.

– Sedan har jag svårt att se varför kunden ska kunna beställa resor dygnet runt. Färdtjänstresor ska vara ett komplement till resenärer som inte kan åka kollektivtrafik, annars får man boka taxiresor, säger Ulrika Jeansson.

Hur ser du på att Finspång rankas så lågt i kartläggningen?

– Jag upplever inte att vi får så mycket kritik, utan upplever snarare att vi får en hel del beröm för vår service, konstaterar Ulrika Jeansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa