Birgitta är jurymedlem i det enormt populära tv-programmet ”Hela Sverige bakar” och hon kom nu till Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar höll ett inspirerande föredrag om kakor, kafferep och mycket annat. Föreläsningsrummet var fullsatt till sista plats.

– Sedan jag kom med i tv-programmet för flera år sedan, har jag fått väldigt många förfrågningar om såna här föreläsningar, som jag tycker är väldigt kul, berättar Birgitta Rasmusson. Jag är redan fullbokad i år och har redan börjat boka in föreläsningar 2020.

Birgitta Rasmusson skrev också boken ”Sju sorters kakor”, som kom ut 2010 och var en variant av den klassiska boken med samma namn som gavs ut 1945.

Artikelbild

| Så här såg kakbordet ut, när SPF Gruvan engagerat Birgitta Rasmusson som föredragshållare om "Sju sorters kakor".

Varför heter det ”Sju sorters kakor”?

– Förr var det så att den undre gränsen kakor på kaffebordet, fick aldrig understiga sju sorter. Och sju står för det heliga sjutalet, enligt en präst som berättat detta för mig och då är det bland annat den sjuarmade ljusstaken man tänker på.

Men egentligen är det väl inte så nyttigt med sockriga småkakor?

– Jo, åtminstone om man gör som jag, och äter förståndigt med vanlig mat, så har man råd att även äta en och annan godbit, till 11-kaffet och 5-kaffet.

Artikelbild

| Den klassiska boken "Sju sorters kakor" kom redan 1945, men Birgitta Rasmusson har gjort en ny variant av boken, som utkom 2010.

Och det räcker väl inte med bara kaffe?

– Nej, vi svenskar är ju så att vi gärna vill ha något till kaffet. Så har det varit i alla tider och kakor är mitt smågodis.

– Och faktum är att kafferep och att gå på café ute på stan är dagens nya sociala mötesplatser, när vi fått mindre av andra mötesplatser, menade Birgitta Rasmusson.

Kommer du att vara med i nästa tv-omgång av Hela Sverige bakar?

– Ja, och vi börjar inspelningar snart och det känns lika roligt inför varje nu omgång, säger Birgitta Rasmusson.