Varje år sedan 2004 har Håll Sverige Rent genomfört kampanjen som fått flera tusen svenskar att gå ut och plocka skräp. Kampanjen riktar sig främst till skolor och förskolor där skräpplockningen sker i pedagogiskt syfte.

I år deltog 690 647 skärpplockare och det är drygt 14 000 fler än förra året.

I Finspångs kommun har under våren 3202 personer gett sig ut och städat. Insatsen visar sig nu inte bara lett till att det blivit rent och snyggt, utan också att kommunen placerat sig på tio-i-topp-listan över de bästa kommunerna i landet, med utgångspunkt i hur stor andel av kommunens barn som var med.

– Att så många i Finspång var med och plockade skräp är fantastiskt. Det visar vilket engagemang som finns för att stoppa nedskräpningen, inte minst bland barn och unga. Och vi vet att de som plockar skräp lär sig att inte skräpa ner, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

Insatsen gör att Finspångs kommun därmed gått till final med chansen att vinna en konsert med Electric Banana Band och Bröderna Norberg i början av hösten.

Enligt pressmeddelandet består merparten av det skräp som plockas upp av plast och förpackningar som borde återvunnits. Plast som riskerar att hamna i havet.

Förutom Finspångs kommun återfinns även östgötakommunen Kinda på tio-i-topp-listan. 265 av landet 290 kommuner var anmälda till kampanjen.