Här har barnen skogen som skolsal

Barnomsorgen i Grytgöl läggs ner berättar rubrikerna. Men inte helt visar det sig.

27 februari 2020 09:00

När vi anländer till den gamla bruksgården, som nu blivit bostad och familjedaghem, är barnen på väg ut för en skogspromenad. Fyra som glatt skuttar omkring, två i varsin barnvagn. Med är de tre dagbarnvårdarna.

– Vi är ofta ute i skogen och naturen, och vi brukar även äta utomhus, säger Johanna Bådmyr.

Det var hon som för fyra år sedan tog initiativet till Grytgöls Dagbarnvårdare. Hon var nyinflyttad i det stora huset vid Rommetorpsvägen och uppmuntrades att starta ett familjedaghem. Hon hade länge letat hus på landet och fann det i Grytgöl där hon bor med sin fästman och barn.

– Jag ville ha något fint för barnen att växa upp i med skogar och sjöar, säger hon.

I bakgrunden finns C Företaget, med förskolor och familjedaghem i hela landet. De bistår med regelverk, utbildning och hur man ska jobba efter kommunens krav. De sköter även en del administration.

– Men vi styr den egna verksamheten och är avlönade av Finspångs kommun som vi har bra kontakt med, berättar Johanna Bådmyr.

– Vi har också en bra dialog med föräldrarna och barnen är med och påverkar hur dagarna ska se ut. På vårens föräldradag brukar vi arbeta tillsammans och sedan äta en gemensam måltid, säger hon.

Hon är nyss hemkommen från en resa i Afrika och den kontinenten ska vara tema framöver. Så med ut i skogen finns några afrikanska instrument, som det gick alldeles utmärkt att trumma på medan "Hoppe, hoppe hare" ljöd ut mellan tallar och granar.

Just nu är det nio barn i verksamheten och det finns i dagsläget plats för 18.

Ganska snart efter starten började dagbarnvårdare Ida Axelsson att arbeta på familjedaghemmet och det är nu hon och Johanna som tillsammans driver det med i nuläget ytterligare en anställd.

Det finns gott om utrymme. Idag bedrivs verksamheten på övre planet, men det nedre håller på att göras i ordning och ska vara klart till sommaren. Då blir det totalt 200 kvadratmeter.

300 meter bort ligger Dagbarnvårdarhuset med sin pedagogiska omsorg. Huset anses av kommunen som olämpligt för barnomsorg och ska läggas ner den 1 juli. 15 barn berörs.

Enkel matematik säger att det finns plats för några i verksamheten, Grytgöls dagbarnvårdare.

– Det är ett par familjer som har hört av sig och står i kö, säger Ida Axelsson.

Verksamheten har en egen kölista på sin hemsida som föräldrar söker plats via.

Barnen är tillbaka från sin skogsutflykt. Hemma väntar bakgården med de fina byggnaderna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Börje Gavér

Ämnen du kan följa