Femmorna som tävlar i grönsaker

Två femteklasser i Viggestorpsskolan tävlar i grönsaker och kan vinna 20 000 kronor till klasskassan.

29 mars 2020 11:00

Det var Ester Höög och Sabina Stagsegel som tog initiativet till att vara med i skoltävlingen Grönsaksmålet. De blev inspirerade av en video med humortrion "IJustWantToBeCool" på Youtube. 

– Det verkade väldigt roligt. Så vi gjorde en presentation och frågade våra lärare om vi fick vara med, berättar Ester Höög i klass 5B.

Så blev det. Veckan efter sportlovet satsade klass 5A och 5B i Viggestorpsskolan i Torstorp på en temavecka om Grönsaksmålet. Alla andra lektioner las åt sidan.

"Grönsakslektionerna" har varit i teoretiska ämnen som matematik, samhällskunskap, geografi, biologi, svenska och historia. På det sättet ingår grönsakslektionerna också i läroplanen.

– Nu har vi kommit till nivå 16 av 20. När vi nått hela vägen dit upp kan vi bara vänta och hoppas att vi lottas fram som vinnare, berättar Tuva Lager.

Har ni lärt er mycket om grönsaker?

– Ja, det har vi. Det har varit spännande att få veta hur olika grönsaker kom till Sverige. Jag visste typ ingenting om det, säger Melker Mazur.

Klassrummets ena vägg pryds av teckningar i grönsakstemat. Där finns tomatens resa, från frö till grönsak och den tecknade serien om "Gurk Bond" som ska rädda världen från onda grönsaker.

– Vi gjorde ett diagram över hur mycket grönsaker vi äter och vi äter faktiskt ganska mycket, berättar Isak Lundmark.

Vid ett fönster står en rad av små plastkrukor där eleverna under dagen sått var sitt gurkfrö och till sommaren ska det skördas. 

– Det som är extra roligt med det här projektet är att det tillkommit på elevernas egna initiativ. Hela presentationen var så bra och välplanerad för att få oss med på det här. Jättekul. Det var ingen tvekan alls. Vi ställde in alla andra lektioner och bara körde på. Det blev jättebra, tycker läraren Elenor Håkansson belåtet om grönsakstemat.

Syftet med den här tävlingen är att väcka barnens intresse för grönsaker, att få dem att äta mer grönt och inse hur viktigt det är.

Livsmedelsverket har i en undersökning visat att ungdomar äter alldeles för lite grönsaker och frukt. De skulle behöva äta dubbelt så mycket. 

En eventuell seger i kampen mot 12 000 andra elever från olika svenska skolor skulle stärka kassan inför den klassresa som planeras till i sexan. Tävlingen avslutas 22 maj.

Grönsaksmålet arrangeras av Odlarna.se, som är en sammanslutning av svenska grönsaksodlare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Andersson