– Helt galet, så oväntat, jublade Emelie och tittade med förvånad min på sin uppfinnarkompis Max.

Ibland tar det en stund att ta in och förstå en seger.

– Otroligt! Det trodde jag aldrig, sammanfattade Max förstaplatsen bland 47 deltagande lag.

Artikelbild

| När den här bilden togs visste inte Max Melander och Emelie Elneros, från Curt Nicolingymnaset, att de skulle vinna Blixtlåsets regionfinal. De visade upp sin innovation som ska kunna ersätta den vita käppen och ledarhund för de som har synnedsättningar.

Blixtlåset är ett svenskt gymnasiemästerskap för innovatörer.

– Att våga tänka utanför boxen och vara kreativa. Det är det vi uppmanar eleverna att vara, berättade Louise Edengren, ordförande för Blixtlåset.

Louise Edengren arbetar också med personal- och kommunikationsfrågor på Siemens i Finspång.

– Det är här vi hittar framtidens personal. Många av de här ungdomarna är riktigt duktiga, sa hon.

Artikelbild

| Louise Edengren, ordförande för Blixtlåset, och Magnus Ekenblom, vd Curt Nicolingymnasiet, imponerades av alla spännande innovationer som presenterades.

På förmiddagen fick de 47 lagen presentera sina innovationer för olika jurygrupper i Bildningen. Vi träffade de båda 16-åringarna Emelie Elneros och Max Melander, som där och då inte hade en aning om den framgång de skulle nå några timmar senare.

– Vi har konstruerat ett hjälpmedel för synskadade. Med hjälp av sensorer känner utrustningen av omgivningen. Den piper med högre frekvens ju närmare personen kommer ett föremål. I vår slutprodukt skulle vi istället vilja ha vibrationer, så personen vet varifrån något närmar sig, förklarade Max.

Artikelbild

| Vinsten bärgad. Emelie Elneros och Max Melander med blommor, vinstcheck och diplom.

Orions bälte är tänkt att ersätta den vita käppen och ledarhundar som synskadade vanligtvis använder.

– Alla känner sig inte bekväma med en vit käpp. Då smälter Orions bälte in bättre. Vi tittar även på olika slags klämmor som man till exempel kan ha i fickan. Målet är att få personer med synnedsättning att känna sig som en i mängden och kunna ta sig fram på ett bättre och säkrare sätt, sa Emelie.

Artikelbild

| Segerglädje på Kulturhusets scen.

Hur kom ni på just det här?

– Vi frågade en person som är dövblind här på skolan och hans assistent vad han hade för synpunkter. Det här blev slutprodukten, sa Max och visade upp ett band som fästs runt kroppen likt ett pulsband.

Artikelbild

På eftermiddagen var det dags för finalen på Kulturhusets scen. Sex lag ropades upp och presenterade skickligt sina produkter inför den stora publiken. Juryn överlade i 45 minuter och till slut var det dags att presentera det vinnande laget.

– Vi har lagt ned mycket tid på det här. Kanske för mycket, men alla sena kvällar gav resultat, sa Max med ett leende bland blommor, vinstcheck och diplom.

Nu väntar Sverigefinalen i Stockholm 16 maj.

– Det ser vi fram emot. Prototypen är långt ifrån färdig. Drömmen vore att vi kunde få produkten mer klar tills den 16 maj, berättade Emelie.